Architectuur

Gaten in de muur

Gaten in de muur
Gaten in de Muur is een documentaire over een bijzondere maar vergeten samenwerking tussen kunstenaars en architecten tijdens de wederopbouw van Rotterdam.

Al kort na het bombardement van 14 mei 1940 openen in Rotterdam de eerste noodwinkels, noodcafés en zelfs een noodbioscoop. Rond de bouw van deze noodvoorzieningen werden kunstenaars betrokken. Zij ontwierpen uithangborden, maakten gevelschilderingen en zelfs sculpturen in de publieke ruimte.

Deze intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers, kunstenaars en architecten kwam tot een hoogtepunt in de periode 1945-1970 toen de schaarste aan bouwmateriaal en grondstoffen groot was. Toch werd juist in die tijd de stad verrijkt met honderden kunstwerken: mozaïeken, glas-in-betonramen, baksteenreliëfs, wandkleden en wandschilderingen, plastieken, gevelsculpturen en monumentale beeldhouwwerken.

Bestel dit boek:

Bijna onopgemerkt verdwijnen in de 21ste eeuw de laatste gebouwen en kunstwerken uit die wederopbouwtijd. Gaten in de muur vertelt hun verhaal. In een persoonlijke filmstijl neemt filmmaker en architect Jan Dirk Schouten de kijker mee op een verrassende tocht langs de vroegere iconen van de stad. Hij spreekt met historici, kunstenaars en architecten als Brita Bakema, Ger van Iersel, Siebe Thissen, Dikkie Scipio, Woody van Amen en Peter Struycken.
Deze film schetst een zoektocht naar vergeten en vergeefse dromen en idealen van de wederopbouw in Rotterdam.

Ook interessant