Neutelings Riedijk Architecten: Ornament and Identity

10 september 2018 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
Neutelings Riedijk Architecten: Ornament and Identity
Ornament and Identity is een polemisch boek, eigenlijk een manifest, vindt Riedijk, omdat het bureau ermee een positie inneemt in de discussie over expressie in de architectuur. Door middel van ornament wil Neutelings Riedijk Architecten bijzondere plekken identiteit geven. Het doel dat het bureau zichzelf daarbij stelt is om te komen tot ‘lokale identiteiten in geglobaliseerde werelden.’ Die identiteit ontleent het bureau aan aan het programma, en de culturele en stedelijke context, maar verbindt het ook met grotere ontwikkelingen in de wereld.

Zeecontainers

De gevel van bijvoorbeeld het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam is ontworpen als een geabstraheerde stapeling van zeecontainers, en verwijst daarmee niet alleen naar het programma van het gebouw, maar ook naar de context van de Rotterdamse haven én de alsmaar groeiende containerscheepvaart in de wereld. Op eenzelfde manier verwijzen de vingerafdrukken in het stadhuis van Deventer naar de inwoners van de gemeente die hun vingerafdruk afgaven, maar tegelijkertijd ook naar de digitale versie hiervan die ons toestaat vrij over de wereld te reizen.

Publieke binnenruimtes

Momenteel exploreert het bureau heel erg hoe deze identiteit zich in publieke ruimtes bínnen gebouwen vertaalt. De basis is dat het verhaal van de buitengevel doorloopt in de binnengevel. Maar bouwkundig en bijvoorbeeld qua akoestiek wordt aan een binnengevel natuurlijk andere eisen gesteld, dus is dat wel een uitdaging om dat ook echt zo te realiseren.

Oppervlakte bewerkingen

Bij ieder ontwerp dat in Ornament and Identity besproken wordt, zoomt het bureau sterk in op de materialiteit van de architectuur: de naden tussen elementen, oppervlaktebewerkingen, emblemen, transparanties, patronen, enzovoorts. Het boek is zeker ook bedoeld voor iedereen die het maken van architectuur wil doorgronden en daarvan wil genieten van het sprekende materiaal.

Bestel dit boek:


Ornament & Identity

Neutelings Riedijk Architects
Editor: Neutelings Riedijk Architects
graphic design by Studio Joost Grootens.
2018
336 pagina's
260 illustraties

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo