Buitenschrijnwerk

Garagedeurautomatisering, waar moet je op letten?

Garagedeurautomatisering, waar moet je op letten?
Wie stapt er nou graag uit de auto om de garage te openen? Een elektrische garagepoortaandrijving opent de deur snel, comfortabel en gemakkelijk vanuit de auto. Moderne aandrijvingen overtuigen met een geruisloze werking, een laag stroomverbruik en veiligheid. Automatische garagedeuraandrijvingen behoren tot de gemakken van het moderne leven. Zo kun je naar huis rijden, de poort vlak voor thuiskomst openen en je auto in de garage parkeren zonder te hoeven uitstappen. Vooral bij regen, kou of duisternis geniet je van het comfort. Maar plezier en nut zijn slechts duurzaam als bij de keuze van de aandrijving wordt gelet op enkele details.

Trekkracht, snelheid en geluidssterkte

Afhankelijk van het gewicht van de garagedeur heeft de aandrijving de passende trekkracht nodig. Bij een poortgewicht van ca. 90 kg moet deze ongeveer 700 N bedragen, en bij een zwaardere poort zijn 1.000 N raadzaam. Verder is de openingssnelheid een criterium. Hier moeten minstens 10 cm per seconde worden bereikt, moderne premium apparaten bereiken zelfs een maximale snelheid van 20 cm per seconde. Tevens speelt ook het geluidsvolume een rol. Zo mag het geluidsniveau niet hoger dan 55 dB zijn. Dit komt ongeveer overeen met de normale geluidssterkte van een gesprek.

Aandrijvingen die voldoen aan deze eisen, worden bijvoorbeeld geproduceerd door het bedrijf Chamberlain – mondiaal marktleider op het gebied van garagedeurautomatisering, gevestigd in het Saarland. Het model “Premium” beschikt onder andere over een onderhoudsvrije tandwielaandrijving, die met een snelheid van 20 cm/s en een trekkracht van 1.000 N tot de snelste en sterkste op de markt behoort. Daarnaast heeft het, net als alle andere apparaten van Chamberlain, een compact formaat en kan het ook door een doe-het-zelver gemakkelijk en snel worden gemonteerd.

Chamberlain Garagedeurautomatisering

Energie-efficiëntie en zuinigheid

Het energieverbruik wordt vaak onderschat, want de aandrijving is doorgaans in de standby-stand zodat hij ten allen tijde gebruiksklaar is. Chamberlain integreert in zijn aandrijvingen een uiterst zuinige LED-verlichting en heeft door permanente verbetering het standby-verbruik beperkt tot slechts 0,8 W. Zo’n energie-efficiënt apparaat biedt daarom een aanzienlijke besparingsmogelijkheid en ontziet tevens het milieu.

Besturing en beveiliging

De aandrijvingen worden standaard aangestuurd via een handzender. Handzenders verschillen wat betreft prestatievermogen en de beveiliging van de radiosignalen. De radiografische technologie van de zender van Chamberlain is al overtuigend als het gaat om beveiliging en bereik. De myQ-technologie van Chamberlain biedt nog een extra pluspunt. Via de gateway wordt daarbij de aandrijving via de router met het internet verbonden. Na registratie kan het systeem via de computer of een gratis app vanaf tablet en smartphone vanuit een willekeurige plek worden bediend. Dit leidt tot een betere beveiliging, want de gebruiker kan op elk gewenst moment de status van zijn garagedeur checken en het openingsmechanisme bedienen.

Ook interessant