Terras en oprit

Ga voor een weldoordachte inplanting van een houten poort

Ga voor een weldoordachte inplanting van een houten poort
Mooie en kwaliteitsvolle houten poorten uit eigen atelier, De Sutter Naturally, Residential Gates. Zo zorg je voor een goede inplanting van een houten poort.

Een houten poort is probleemloos bestand tegen minstens 20 jaar weer en wind. Met De Sutter Naturally, Residential Gates geniet je van een totaalservice, inclusief automatisatie, verlichting, camera en brievenbus.

Good to know: er wordt enkel gebruik gemaakt van de beste houtsoorten, zoals Padoek en Accoya®. Alle houten poorten dragen het FSC®-certificaat, het keurmerk voor verantwoord bosbeheer. En qua looks kan je werkelijk alle kanten uit. Pure meerwaarde wacht op je: moderne ambacht, vakmanschap & maximaal comfort.

Ga voor een weldoordachte inplanting van een houten poort

Een goede inplanting van een houten poort, de juiste plaats, de juiste poort

Je bent gesteld op je privacy en wil daarom graag je tuin voorzien van een houten omheining, inclusief residentiële poort. Maar waar komt die houten poort precies te staan? Een uiterst relevante vraag, want de inplanting van een houten poort bepaalt mee welk type poort het meest geschikt is.

Bij een volledig aangelegde tuin is de keuze vaak beperkt. Je keuzemogelijkheden voor een goede inplanting van een houten poort zijn dan niet meer zo ruim. Staat je tuin nog een opfrisbeurt te wachten, dan zijn er heel wat meer mogelijkheden. Enkele vragen die je jezelf in dat geval kan stellen:

 • Wil je een houten poort in je voor- of zijtuin?
  Indien je eigendom niet zomaar voor iedereen toegankelijk mag zijn, is een poort in de voortuin the way to go. Bezoekers bellen dan aan de poort aan en kunnen dus niet tot aan je voordeur geraken zonder dat jij hun daarvoor de toestemming hebt gegeven. Wil je de weg naar je voordeur openlaten, dan ga je voor een poort in de zijtuin.

 • Kies je een tuindeur of een tuinpoort?
  Een poort in de voortuin moet sowieso breed genoeg zijn om met de auto te passeren. Anders kan je de oprit niet oprijden. In de zijtuin kan je eventueel enkel voor een tuindeur kiezen. Nadeel is dat je later niet met je auto tot in je tuin kan rijden. Wil je die optie openhouden, dan biedt een tuindeur met daarnaast een paneel dat makkelijk opendraait een meerwaarde. Een oplossing die vooral bij halfopen bebouwingen vaak wordt gekozen.

 • In welke richting gaat de poort open?
  Bij een schuifpoort gaat het dan louter om naar links of naar rechts openschuiven. Die keuze is afhankelijk van hoeveel plaats er aan elke kant is. Bij een draaipoort wordt meestal gekozen voor naar binnen draaiende vleugels, tenzij de oprijlaan voldoende groot is. In dat geval stoort de openstaande draaipoort het doorgaande verkeer niet.

 • Ga je voor een draai- of schuifpoort?
  De ruimte die voor handen is, vormt hier de leidraad. Voor een goede inplanting van een houten poort is er voldoende plaats nodig om de poort opzij te laten schuiven. Voordeel is hier natuurlijk dat je meteen achter de poort een auto kan parkeren. Bij een draaipoort heb je dan weer voldoende ruimte nodig voor de vleugels van de poort, waardoor er geen auto’s of andere zaken vlak achter de poort kunnen staan.

Ga voor een weldoordachte inplanting van een houten poort

Houten schuifpoort met of zonder rail?

Schuifpoorten hebben heel wat voordelen. Oplopende oprit, brede opening of korte afstand tussen de poort en bijvoorbeeld de garage – het maakt allemaal niet uit als je voor een kwalitatieve schuifpoort gaat. En dat is mooi meegenomen. De enige keuze die je dan nog moet maken is of het een vrijdragende poort wordt of een op rails. We zetten de kenmerken op een rij.

Vrijdragende schuifpoort in hout

De plaatsing van een zelfdragende schuifpoort is relatief eenvoudig omdat er geen rails voorzien moeten worden. De poort heeft dus geen impact op de rest van je oprit wat een goede inplanting van een houten poort makkelijker maakt. Dit is handig als je oprijlaan redelijk recent werd aangelegd en je geen zin hebt in breekwerken. Heb je een hellende oprit? Ook dan is een vrijdragende schuifpoort uiterst geschikt.

Wel heeft een zelfdragende schuifpoort voldoende ruimte nodig om naar links of rechts te kunnen schuiven. Bovendien is de poort voorzien van een geleidingsportiek die functioneert als tegengewicht. Voor een vrijdragende schuifpoort voorzie je daarom de breedte van de poort plus de ruimte van de onderbalk die mee moet schuiven. De maximale opening van een vrijdragende schuifpoort bedraagt 4 meter en is afhankelijk van het model en de hoogte van de poort.

Houten schuifpoort op rail

Door de verankering van de poort in de rail, is een schuifpoort op rail stabieler en minder onderworpen aan de wind dan een vrijdragende schuifpoort. Dankzij de rail is de schuifpoort bovendien geschikt voor intensief gebruik en kan ze grotere afstanden overbruggen dan een vrijdragende schuifpoort. Hoewel de rail wordt geïntegreerd in de oprit, blijft de bovenkant zichtbaar en voelbaar als je er met de fiets over rijdt.

De geleidingsportiek waarvan bij de vrijdragende schuifpoort sprake was, is hier dan weer niet nodig. Om een schuifpoort optimaal te kunnen openen of sluiten, moet de rail 100 % waterpas liggen. De rail moet verder ook regelmatig vrijgemaakt worden. Bladeren, sneeuw of ander vuil mogen de schuifpoort immers niet blokkeren. Daarnaast moet er ook genoeg wegschuifruimte voorzien worden. Denk aan de breedte van de poort aangevuld met een extra 40 cm.

Kan je de bovenstaande vragen niet meteen beantwoorden om tot een goede inplanting van een houten poort te komen? Geen nood. Stap even buiten en observeer, vaak wijst je tuin vanzelf uit wat de beste locatie is voor een poort. Of kom langs in onze showroom. We geven je professioneel advies op maat en tonen je meteen welke elegante poort naadloos aansluit bij de stijl van je woning en tuin.

Ga voor een weldoordachte inplanting van een houten poort
Een weldoordachte inplanting van een houten poort
De Sutter Naturally, Residential Gates: dé specialist in kwaliteitsvolle en duurzame residentiële houten poorten

Ook interessant