Nieuwbouw

Fraudebestrijding vereist doorgedreven aanpak

Recent raakte bekend dat de federale regering het eens is over een aantal maatregelen die de sociale en fiscale fraude in de bouw moeten aanpakken. De Confederatie Bouw schaart zich achter de principes van deze strijd, maar plaatst grote vraagtekens bij de uitwerking van de plannen zoals ze nu op tafel liggen.

De strijd tegen sociale en fiscale fraude in de bouwsector is al maanden het onderwerp van debat. Vakbonden en werkgevers bereikten voor de zomer een akkoord over structurele maatregelen om de problematiek daadkrachtig aan te pakken. Volgens dat akkoord steunt de strijd tegen sociale en fiscale fraude op vier pijlers: de identificatie op de bouwplaats, contractuele aansprakelijkheid op lonen, een afwezigheidsregistratie en een attest bij fiscale voordelen. Van die voorstellen vinden wij maar een fractie terug in de plannen van de regering.

Identificatie op de bouwplaats

Het is in principe mogelijk dat via het Fonds voor Bestaanszekerheid alle bouwvakarbeiders een identificatiebadge krijgen, ook die van buitenlandse bedrijven. De overheid vindt dit blijkbaar een achterhaald systeem en heeft dat voorstel dan ook afgevoerd.

Aansprakelijkheid lonen

Meer en meer stellen wij vast dat bepaalde (buitenlandse) bedrijven personeel aanbieden aan voorwaarden die in strijd zijn met het Belgisch recht. Vandaar het voorstel van een contractuele aansprakelijkheid op de lonen van de onderaannemer. Aannemers en opdrachtgevers zouden dit moeten kunnen controleren via een databank onder toezicht van de overheid. Maar het huidige voorstel stelt dat de hoofdaannemer/opdrachtgever zélf de nodige documenten moet opvragen van de arbeiders. Dit systeem lijkt ons totaal onwerkbaar. Het betekent een ongelooflijke administratieve last en zadelt de aannemer op met de rol van inspecteur. En wat bijvoorbeeld met loonfiches die in een vreemde taal zijn opgesteld? Hoe zit het met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer?

Afwezigheidregistratie

We stellen vast dat er bepaalde bedrijven zijn die het systeem van economische werkloosheid misbruiken. Vandaar het voorstel om de melding van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen te vervangen door een sluitend systeem: een elektronische melding van afwezigheid. Het voorstel van de regering is echter een aanwezigheidsregistratie. Maar hoe dat praktisch geregeld moet worden, wordt opnieuw aan de aannemers overgelaten.

Attest bij fiscale voordelen

Om te genieten van bepaalde fiscale voordelen moest de opdrachtgever werken met een geregistreerde aannemer, maar dat systeem vervalt binnenkort. Het oorspronkelijke voorstel was om dit te vervangen door een attest dat bepaalt dat de aannemer in orde is met zijn sociale en fiscale verplichtingen en voldoet aan de vestigingswet. Volgens het huidige voorstel levert de aannemer dit bewijs met “een verklaring op eer”.

Ook interessant