Nieuwbouw

Bouwfraude in Rotterdam

Bij de Rotterdamse stichting voor openbaar onderwijs Boor is een omvangrijke fraude aan het licht gekomen. Drie personen zijn aangehouden, het bestuur houdt ook een intern onderzoek.
Niemand heeft iets vermoed. De scholen die met de van fraude verdachte architect en bouwadviseur te maken hadden, zijn erg verbaasd. Het ging hier om een aardige man, die altijd nuttige adviezen gaf. Van de drie aangehouden personen is er één direct medewerker van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (Boor), hij was verantwoordelijk voor de huisvesting en zou zijn omgekocht.

Half juli werden de administraties in beslag genomen van de twee adviseurs uit Soest, van het Boor-kantoor en van het administratiekantoor Prosco. Volgens het openbaar ministerie is de officiële verdenking ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Bij de aanbesteding van bouwwerkzaamheden voor scholen zouden er regels ontdoken zijn. Daarbij gaat het om geld en giften in natura die zouden zijn betaald in ruil voor bouwopdrachten.

De hele zaak speelt al sinds april van dit jaar toen een klokkenluider zich meldde bij de fractie van Leefbaar Rotterdam, die speelde de zaak door naar het openbaar ministerie. Onder Boor vallen 85 scholen, voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Het college van bestuur zegt in deze zaak de benadeelde partij te zijn, maar heeft ook zelf een intern onderzoek in gang gezet. Het onderzoek dat gedaan wordt door het openbaar ministerie loopt vanaf 2005. Mogelijk gaat het hier om een miljoenenfraude.

Boor was al een tijdje onderwerp van gesprek in de Rotterdamse gemeenteraad, omdat er zorgen waren over de bruidsschat van 26 miljoen die de gemeente in 2008 heeft meegegeven bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. De PvdA vond dat het geld niet in aandelen belegd mocht worden en Leefbaar Rotterdam wilde weten wat voorzitter Wim Blok in Shanghai, San Francisco, Toronto en Brazilië moest doen. Alle partijen hebben de wethouder gevraagd Boor goed door te lichten.