Algemeen

Fortis blokkeert 150.000 bankrekeningen

Fortis Bank blokkeert 150.000 rekeningen van klanten die bij hun kantoor nog geen kopie van hun identiteitskaart afgeleverd hebben. De maatregel is een gevolg van de recente aanscherping van de antiwitwaswet. De andere grootbanken wachten tot eind dit of begin volgend jaar met het massaal blokkeren van rekeningen.

De opmerkelijke actie van Fortis volgt op de verstrenging van de antiwitwaswet, in februari 2004. Die wetgeving tracht wereldwijd de financiering van terrorisme te bestrijden en houdt onder meer in dat banken moeten weten wie achter elke bankrekening schuilgaat. Concreet moeten de banken van al hun klanten een kopie van de identiteitskaart in hun bezit hebben.

Wie voor oktober 1998 klant werd bij een bank moet daarom zijn bankkantoor een kopie bezorgen van zijn identiteitskaart. Wie later klant werd, moest al een kopie van zijn identiteitskaart afgeven bij het openen van de rekening.

De banken trachten al maanden hun klanten te verwittigen van de meldingsplicht via bankuittreksels, telefoons en gewone of aangetekende brieven. Daardoor zijn de meeste klanten intussen in regel met de nieuwe wetgeving. 'Van alle Fortis-klanten is nu 94 procent in orde', licht Fortis-woordvoerder Wilfried Remans toe. 'Van 2 procent zijn alle gegevens op het kantoor bekend, maar ontbreekt de kopie van de identiteitskaart. Die 2 procent, ongeveer 150.000 rekeningen, krijgt binnenkort nog een laatste aanmaning. Wordt daar niet op ingegaan, dan blokkeren we vanaf het najaar de rekening.'
Build for Life