Vastgoed

Forse stijging verkoop nieuwe woningen in Nederland

De verkoop van nieuwe koopwoningen in Nederland heeft zich in het 1e kwartaal van 2014 verrassend positief ontwikkeld en steeg met 35% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Dat constateert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers op grond van afgegeven garantiecertificaten.

In totaal wisten de gezamenlijke woningontwikkelaars en bouwondernemers in het 1e kwartaal 2014 4.749 nieuwe koopwoningen te verkopen. Dat is 1.243 woningen meer dan in dezelfde maanden van 2013, ofwel een plus van 35%.

Deze uitkomst heeft ook de (meeste) ontwikkelaars en bouwers verrast, want het ligt daarmee aan de bovenkant van de verwachting, zoals eerder door de vereniging voor dit jaar was afgegeven. Het relatief sterke 1e kwartaal volgt bovendien het reeds eerder ingezette herstel eind vorig jaar. Voor heel 2014 verwacht NVB nu de verkoop van 20.000 à 22.000 nieuwe koopwoningen, waar NVB eerder nog uitging van 18.000 à 20.000 woningverkopen.

De richting omhoog is dus terug en wat wel zo plezierig is, is dat het verkoopherstel zich breed voordoet, dat wil zeggen zich in bijna alle regio’s openbaart, waaronder zelfs zeer forse ‘verkoopsprongen’ variërend van 68% tot 101% in de noordelijke provincies: Groningen, Friesland en Drenthe. Alleen de provincies Overijssel, Limburg en (merkwaardigerwijs) Utrecht lijken nog niet echt aan te haken bij het herstel, maar wat niet is kan komen.

In antwoord op de crisis hebben ontwikkelaars en bouwers hun gemiddelde projectgrootte aanmerkelijk verkleind. Waar voorheen kleine bouwplannen van slechts enkele woningen schaars waren, lijken zij nu gemeengoed te worden. Het grote voordeel van deze ‘projectverkleining’ is dat klanten veel minder lang in onzekerheid hoeven te verkeren of een bouwplan wel of niet doorgaat. De meeste klanten kunnen dan ook nu doorgaans vrij vlot na hun aankoop al verhuizen.

De slag naar steeds kleinere bouwprojecten heeft vooral de markt van nieuwe eengezinswoningen een ware boost gegeven. De verkoop van deze woningen steeg in het 1e kwartaal van 2014 met maar liefst 65% t.o.v. het voorgaande jaar. Daarentegen liep de verkoop van nieuwe appartementen om dezelfde reden helaas verder terug. Appartementen moeten nu eenmaal vaker in relatief grote projecten op de markt gebracht worden, iets waar de gemiddelde ontwikkelaar momenteel erg terughoudend in is.

“Dat het zoveel beter gaat, heeft meerdere verklaringen”, zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB. “De hypotheekrente is ongekend laag, de recente macro-economische ontwikkelingen geven vertrouwen en op een gegeven moment gaan mensen toch die lang uitgestelde beslissing nemen. Je betaalt nu als klant bovendien 20 tot 25 procent minder voor een kwalitatief dezelfde koopwoning dan vóór de crisis, en de netto maandlasten zijn ongeveer 15% lager, waarbij aan het einde van de hypotheekrit, dus na 30 jaar, de volledige hypotheek ook nog eens heerlijk en volledig is afgelost, iets wat vóór de crisis echt uitzondering was. Ook het huurbeleid van de regering speelt een rol. Door dit beleid krijgen vooral de zogeheten scheefhuurders forse huurverhogingen voor de kiezen, waardoor het alternatief van de koopwoning nog aantrekkelijker wordt. Rationeel bezien is er eigenlijk geen beter moment om een huis te kopen dan anno 2014. En gelukkig beseffen steeds meer mensen dat. Vandaar dat verrassende herstel”.

Niettemin erkent ook de NVB de huidige kwetsbaarheid van de markt. Rietdijk: “De grote kracht is die fantastisch lage hypotheekrente. Zodra deze rente echter gaat stijgen, een procentje kan al genoeg zijn, kan dat de vreugde al weer snel doen omslaan, want dat zal onherroepelijk tot verhoudingsgewijs een forse stijging van de maandelijkse woonlast leiden.”

Bouwproductie ijlt altijd na

Aangezien de feitelijke bouwproductie (werk op de steiger en aan de cementmolen) altijd na ijlt ten opzichte van de verkoopcijfers en hiernaast woningcorporaties de laatste tijd aanzienlijk minder initiatieven voor nieuwe sociale huurwoningen zijn gaan nemen, ziet het overall plaatje voor de bouwbedrijven, onderaannemers en toeleveranciers er helaas voor 2014 (nog) allesbehalve florissant uit. Immers het duurt altijd enige tijd voordat ook de bouwvakker het herstel op de koopmarkt aan den lijve merkt, terwijl de productieafname ten behoeve van corporaties nog altijd in volle gang is. Met name de eerste 9 maanden van dit jaar lijken daarom productietechnisch voor de bouwers van koop- én huurwoningen nog extreem zwaar te worden, wat niet wegneemt dat het sentiment (ten positieve) aan het draaien is.

Ook interessant