Architectuur

Flexibele waterwoningen op Oostenburg

Medio 2013 wordt op het Oostenburgereiland in Amsterdam gestart met de bouw van zeventig waterwoningen. Het stedenbouwkundig ontwerp en de architectuur sluiten aan bij de historie van werven en scheepshellingen op het terrein. Het plan is georganiseerd rondom een schakeling van ‘hellingen’ en ‘hoven’.

Dat meldt Arons en Gelauff, dat samen met bureau HOSPER (openbare ruimte) verantwoordelijk is voor het ontwerp. Het plan is tot stand gekomen met potentiële bewoners, omwonenden, stadsdeel Centrum en Heijmans Woningbouw. De woningen verrijzend op het terrein van de voormalige machinefabriek Wiener & Co.

De woningen, gegroepeerd rond de genoemde hellingen en hoven, worden bereikt via een semi-openbare groene ruimte. Ook biedt deze ruimte toegang tot het water. Het gebied is autovrij, dankzij een parkeergarage onder het hof.

Vrij indeelbaar
Alle typen woningen zijn vrij indeelbaar, zegt Arons en Gelauff. “Aan het groene binnenhof liggen de entrees van de waterwoningen. Deze eengezinswoningen aan de Oostenburgergracht hebben een oriëntatie haaks op het water, geïnspireerd op de oude wervenstructuur. Ze zijn zo geschakeld dat op de plaats waar vroeger de scheepshellingen lagen nu de buurt toegang krijgt tot het water.”

Lees verder op Architectenweb.nl