Interieur

Feest aan tafel

Ons leven speelt zich in de winter voornamelijk rond de eettafel af. Zeker tijdens de feestmaand december. Het is de centrale plek in huis, er wordt huiswerk gemaakt, gespeeld, de krant gelezen en van ontbijt tot diner wordt er gegeten. Zeker nu de avonden langer en het (economisch) weer killer wordt, kruipen we als vanouds bij elkaar op zoek naar gezelligheid en warmte. En juist de kersttafel moet het in deze trend 'ontgelden'. De tijd dat de kersttafel slechts versierd werd met hulst en dennegroen is allang voorbij. Tegelijk met culinaire trends en veranderingen op interieurgebied is ook de aankleding van de eettafel aangepast aan de laatste mode. Je kunt deze winter kiezen uit talloze sferen: van ingetogen klassiek tot uitbindig en kleurrijk. Dit zijn de nieuwste tafeltrends.

De traditie van thuis uitgebreid tafelen wordt deze winter in ere hersteld. De trend van 'buiten de deur eten in minimalistisch ogende loungerestaurants' is op z'n retour. We koesteren het intieme gevoel van het geven van een feest in je eigen huis. Of je nu een uitgebreid kerstdiner, een gezellige maaltijd met vrienden, een intiem etentje voor twee of een familiefeest organiseert, een prachtig gedekte tafel nodigt altijd uit tot aanschuiven.

Het mooist is een tafel die gedekt is in de stijl van het eten dat geserveerd wordt. Voor een klassiek kerstdiner kies je immers andere tafeldecoraties dan voor een eigentijdse oosterse maaltijd. Het aanbod in tafeltextiel, bijzondere serviezen, bestek en glaswerk is zo gevarieerd dat er voor elke gelegenheid iets te vinden is. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat u voor elk feestje een ander servies op tafel moet zetten. Met enkele eenvoudige ingrepen in de vorm van tafelkleden, bloemen en groendecoraties, kaarsen en passende accessoires kom je een heel eind. En bedenk: investeren in mooi tafelwerk is een aanrader als je kookkunsten te wensen overlaten. Want met zo'n sfeervolle tafel zorg je er zo-wie-zo voor dat de smaakpapillen van je gasten mild zijn gestemd. Om u een idee te geven van wat allemaal mogelijk is, hebben we speciaal voor u vier tafels feestelijk gedekt:

Klassiek met internationale allure

We signaleren een opleving van de klassieke woonsfeer. Zeker in een kleinere ruimte is de vierkante tafel (Lagerwaard Classic) geschikt. De klassiek gedekte tafel ziet er oogverblindend uit als je kiest voor bijvoorbeeld damast en organza tafelkleden van Decopur, zilveren bestek van Robbe & Berking, kristallen glaswerk van Villeroy & Boch en het porseleinen serviesgoed Rõ rstrand Nobel (Tammerijn). Dit servies werd in 1991 speciaal ontworpen ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Nobelprijs. Elk jaar tijdens het traditionele diner in Stockholm worden de tafels met dit servies gedekt.


Geheugensteuntje

Bij het dekken van de tafel geldt: werk in de volgorde van de gerechten. Het bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant, naar het bord toe volgen het bestek voor tussengerechten en hoofdgerecht. Dessertbestek wordt vaak met het serveren van het nagerecht gegeven of boven het bord gelegd. Messen en lepels liggen rechts, vorken links. Het servet ligt of rechts van het bord of eventueel onder het bestek. Zet het broodbordje links, de glazen staan rechtsboven. Zorg ervoor dat bord en bestek ongeveer 1 cm van de rand van de tafel liggen.

Vrolijk kerstfeest

Een modern gedekte tafel heeft niet altijd een tafelkleed nodig. De ovale vorm en het hoogglans tafelblad van de tafel Glossy van Kartell (Hulshoff) is een mooie basis voor een feestelijk decor. Vooral met de nieuwe generatie serviezen van Portmeirion, Arzberg en Ouweland (Tammerijn) die in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar zijn, is het leuk combinaties maken. Serviezen met digitale prints van kleurrijke bloemen zijn duidelijk in opkomst. Door verschillende serviezen te combineren, krijgt de tafel een nonchalante uitstraling waardoor een ongedwongen sfeer ontstaat. Het is aan te raden om é én hoofdkleur toon-op-toon toe te passen. Decoreer de tafel bijvoorbeeld met kaarsen in violet, roze en paars. Je kunt ook denken aan geurende waxinelichtjes in gekleurde glaasjes. De stoelen van Arper (Hulshoff) waarvan de zitting wit is en de onderkant felgekleurd passen mooi bij deze uitbundig gedekte tafel. Ook het traditionele merk Wedgwood timmert aan de designweg met het moderne 76-delige bestek Quantum gemaakt van edelstaal (Tammerijn).

Tafeldecoratie

Voor een simpele maar feestelijke tafeldecoratie heb je per persoon niet meer nodig dan een roos en een servet. Vouw het servet in een vierkant en maak als het ware een miniboeket met één grote roos (knip van tevoren het grootste gedeelte van de stengel af). Laat de roos en het servet in een (soep)kom zakken en zet de kom op het bord. Zodra je aan tafel gaat, kan het servet op schoot en de roos op tafel worden gelegd.

Romantiek in Oudhollandse stijl

Helemaal hip ben je als je de kersttafel in Oudhollandse sfeer dekt. Vooral een ronde tafel met geborduurde medaillonstoeltjes (York Lifestyle Furniture) leent zich voor een diner in de sfeer van het burgerwoonhuis anno achttienzoveel. Bij deze eetkamermeubelen passen het serviesgoed in blauwwit met romantische bloemendessins en blauwgekleurde glazen van Villeroy & Boch. Het gevoel van romantiek en nostalgie wordt versterkt door tafellinnen met ajourrand in bruin en lichtblauw (Decopur), zilveren bestek van Robbe & Berking (Tammerijn) en een kersttaart (Jaarsveld) als het stralende middelpunt oftewel het 'centerpiece'.

Middelpunt

Een leuk alternatief voor het traditionele bloemstuk is deze 'kersttaart'; gemaakt van oase en bekleed met groen, dennenappeltjes, glow-in-the-dark sterretjes en kerstballen. Na kerst kun je de ballen eruit halen en vervangen door witte bloemen zodat je wekenlang kunt genieten van deze tafeldecoratie.

New Wave

De tijd dat een rechthoekige houten tafel alleen door het personeel in de keuken gebruikt werd, is allang voorbij. Sterker nog, de meeste Nederlanders kiezen tegenwoordig voor deze uiterst praktische eettafel met bijpassende stoelen (Jencikova). Het houten blad is zelfs zo mooi dat het zonde is om een tafelkleed te gebruiken. De tafelloper Spaghetti van Decopur is gemaakt van siliconen en ziet eruit als zwart kant. Verrassend gecombineerd met het servies New Wave van Villeroy & Boch en linnen servetten in dezelfde donkere kleur als de loper. De verdere decoratie van de tafel doet denken aan de Japanse stijl uit de jaren tachtig met helder glaswerk, vaasjes Asparagus en witte orchideeën en knalrode lakkaarsen.

Tafelmanieren

Een feestelijk gedekte tafel draagt bij aan de totale kerstsfeer. Zeker bij binnenkomst is het een prachtige eyecatcher. Met servetten kun je alle kanten op. Leg ze op het broodbordje of juist onder de soepkom. Met papieren servetten kun je iets bijzonders in elkaar vouwen en ze als kunstwerkje op tafel te zetten. Of leuk saaie servetten een beetje op door ze met de naaimachine in een constaterende kleur garen te bewerken. Gewoon een paar 'strepen' trekken met verschillende steken geeft al een bijzonder effect.

TIP: Maar ook met uw eigen 'oude' witte serviesgoed kun je de tafel een luxe, klassieke uitstraling geven. Door er bijvoorbeeld mooie goudkleurige onderborden, servetringen en kandelaars bij te kopen. Het tafelkleed is bij voorkeur wit of crème en heeft een mooi ingeweven motief.