Algemeen

FNV Bouw houdt ontslagen bouwmedewerkers 'fit'

FNV Bouw helpt ontslagen medewerkers van twee bedrijven in Brabant en Zeeland om fit te blijven voor de arbeidsmarkt. Het gaat om voormalig medewerkers van bouwbedrijf BVR Groep uit Roosendaal en Geelhoed betonwapening uit 's-Heer Arendskerke. De bond geeft hen workshops gericht op onder meer loopbaanorientatie en het zoeken van werk.

"Want hoe pak je dat aan, een baan zoeken'" stelt regiobestuurder Daan Withagen de vraag die veel ontslagen werknemers blijken te hebben. "Surf je langs alle vacaturesites' Gebruik je sociale media' Hoe dan' En hoe maak je optimaal gebruik van je eigen netwerk' Zeker als je jarenlang een baan hebt gehad en jezelf nu moet presenteren, heb je niet zomaar een antwoord."

Fit voor de arbeidsmarkt De workshops voor de ex-werknemers van BVR en Geelhoed maken deel uit van het programma Fit voor de arbeidsmarkt, dat FNV Bouw heeft opgezet als een van haar anti-crisisactiviteiten. Ook de grootschaliger inzet van bijvoorbeeld Van-Werk-Naar-Werk-trajecten is daar een onderdeel van.

"De economische crisis treft de bouw natuurlijk vol, ook in Brabant en Zeeland" zegt Withagen. "Omdat het UWV grotendeels gestopt is met de begeleiding van werklozen springen wij nu in dit gat. We laten onze leden niet zitten. We laten niet-leden overigens ook niet zitten: iedereen die bij BVR en Geelhoed op straat is gekomen, kan aan onze workshops deelnemen."

Scholing Het idee achter Fit voor de arbeidsmarkt is niet alleen dat mensen een goede start maken bij het zoeken naar werk, maar ook dat ze tijdens de gehele periode van werkloosheid in contact blijven met de wereld van het werk.

"Het vinden van een nieuwe baan kan immers even duren" aldus Withagen. "Dus is er behalve voor loopbaanorientatie en sollicitatietraining tevens aandacht voor het groepsgewijs ontwikkelen van ideeen voor toekomstige activiteiten. Dat kan ook om vrijwilligerswerk gaan. Of om scholing vanuit de sector."

De eerste workshops voor de voormalig medewerkers van BVR en Geelhoed zijn intussen gestart en vinden plaats in Roosendaal. De serie bijeenkomsten eindigt in mei. In totaal doen er zo'n veertig mensen mee.
Build for Life