Architectuur

FDA architecten wordt osar

Tijdens een feest in een transparante, plastic bol nabij de Kielse Vest, is het toonaangevende Antwerpse architectenbureau, FDA architecten, afgelopen week opgegaan in osar. De publieke naamswijziging is het symbolische orgelpunt van een nieuwe visie, strategie en methodologie die in de afgelopen vijf jaar zorgvuldig uitgetekend werd. osar, kort voor 'Open Studio voor Architectuur', staat voor de wetenschappelijk onderbouwde en transparante manier waarop het architectenbureau haar projecten wil aanpakken.

Met de komst van de nieuwe partners Michiel Verhaegen, Daniël van Doorslaer en Hilde Vermolen, nu zo'n tien jaar geleden, ging er een nieuwe wind ging waaien bij FDA architecten. Gebeurde de vernieuwing in een eerste fase stelselmatig en op een ongedwongen manier, dan werd er in 2004 naar een hogere versnelling geschakeld. Dat manoeuvre leidde rechtstreeks naar de grote ommezwaai van vandaag.

osar steunt op vijf pijlers; kritiek, optimisme, leergierigheid, openheid en moed vormen de ruggengraat van het kantoor. Opmerkelijk binnen de nieuwe organisatie is de drang naar kennis en kwaliteit. Michiel Verhaegen, partner van osar: "In onze voortdurende zoektocht naar kwaliteit is onderzoek onmisbaar. Daarom hebben we de innovatiecel opgericht waarin drie medewerkers op permanente basis onderzoek en (gesubsidieerde) studies i.v.m architectuur doen. Door de resultaten van dit team te koppelen aan die van externe onderzoeksinstellingen, wil osar uitgroeien tot een kenniscentrum voor architectuur." Door te investeren in deze innovatiecel wil het architectenbureau zich duidelijker positioneren binnen het netwerk van universiteiten en de kloof tussen de academische wereld en de praktijk dichten.

osar onderscheidt zich ook door de oprichting van kwaliteitskamers. Voor elk project wordt een concurrentieoverschrijdend overlegplatform gecreëerd waarin experts uit eenzelfde sector de haalbaarheid van de, door osar voorgestelde, innoverende toepassingen evalueren. Het is de bedoeling dat de tussenkomsten van de kwaliteitskamers ook een dynamiek binnen de hele sector op gang brengen.

Naast de nieuwe naam, missie en waarden, kondigt osar architects ook uitbreiding aan. Op korte termijn moeten de activiteiten van het hoofdkantoor in Antwerpen en het bureau in Hasselt, versterkt worden met de opening van een derde vestiging in de buurt van Kortrijk.