Tuin

Extra gezellig in huis met warme winterharten

Extra gezellig in huis met warme winterharten
In de wintermaanden maken we het vaak extra gezellig in huis. Warme kleuren zorgen voor een behaaglijke sfeer. Bloemen en planten mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken. De hartvormige anthurium bijvoorbeeld is zeer geschikt. In rode, roze of paarse tinten geef je op eenvoudige wijze het interieur een warme en luxueuze uitstraling. De anthurium is verkrijgbaar als zowel snijbloem als kamerplant.

Hartvormig

De anthurium heeft een opvallend en hartvormig schutblad waaruit een kolf met piepkleine bloemetjes groeit. De naam is afgeleid van de Griekse woorden 'anthos' en 'oura' wat 'bloei' en 'staart' betekent. De volksnaam flamingobloem is vermoedelijk een verwijzing naar het exotische uiterlijk en de steel, die aan de lange nek van een flamingo doet denken. Dat zie je met name goed bij de bladloze snijanthurium. De kamerplant heeft juist wel veel bladeren die, net als het gekleurde schutblad, de vorm van een hart hebben. En hoewel anthurium ook verkrijgbaar is in vrolijke en zomerse kleuren, verrast de flamingobloem in de wintermaanden door de warme en donkere tinten.

Winterse warmte

Met potanthurium kun je volop stylen en zit het geheim ‘m in pot-plantcombinaties. Door bijvoorbeeld rode of paarse anthuriums te combineren met een donkere pot creëer je een warme en luxueuze look. Door een aantal anthuriums in een grote pot te zetten ontstaat een binnentuintje waarbij de schutbladeren voor kleurrijke accenten zorgen. Wanneer je de losse planten in uniforme potten bij elkaar zet, ontstaat een luchtiger effect. Met snijanthurium kun je prachtige combinaties maken met andere bloemen, maar laat je ook eens verrassen door de eenvoud van de anthurium. Een enkele bloem als tafeldecoratie of met z’n tienen in een glazen vaas. Snij de stelen af op verschillende lengtes voor een speels effect.

Extra gezellig in huis met warme winterharten

Verzorging

De sterke anthurium vraagt nauwelijks verzorging. Geef de kamerplant eens per week water en om de twee weken een beetje plantenvoeding. Belangrijk is wel dat je in de wintermaanden de potanthurium niet vlakbij de verwarming of open haard zet. Zo blijft de kamerplant zonder al te veel moeite maandenlang bloeien. De snijanthurium is helemaal makkelijk. Snij de steel schuin af en zet de bloem in een laagje water van ongeveer vijf centimeter. Let wel dat je een schone vaas gebruikt. In tegenstelling tot de meeste andere bloemen houden anthuriums het water automatisch helder. Mede daarom blijft de bloem met gemak drie weken mooi in de vaas. Wil je nog langer genieten? Snijd dan de stelen wekelijks schuin af en ververs het water.

Gezondheid

In de winter is het binnenklimaat vaak voor verbetering vatbaar. Voornaamste oorzaak is dat we (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zomermaanden) ramen minder vaak openzetten. Planten als de anthurium bieden hulp. Ze zorgen voor extra zuurstof (via fotosynthese) maar zuiveren ook de lucht van schadelijke chemische stofjes in het interieur. Een ander positief effect is dat planten als de anthurium de relatieve luchtvochtigheid in huis verbeteren. En hoe beter het binnenklimaat in huis, hoe minder last je hebt van bijvoorbeeld droge ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Kortom, je voelt je prettiger en gezonder met anthuriums in huis.

Ook interessant