Nieuwbouw

Expositiepaviljoen Renzo Piano geopend

Kunstmuseum LACMA in Los Angeles heeft deze maand een bijzondere uitbreiding geopend. Het door Renzo Piano ontworpen Resnick Pavilion herbergt volgens het LACMA de grootste open en op natuurlijke wijze verlichte museumruimte ter wereld. Het daglicht komt voornamelijk via het expressieve dak binnen.

Dit bestaat uit scheefstaande zonwerende platen, waaronder en -tussen vensters zijn verscholen. Het daglicht vloeit niet alleen via deze ramen binnen, maar ook door de glazen gevels van de noord- en zuidzijde van het gebouw. Deze glaspartijen versterken tevens de relatie tussen binnen en buiten in de flexibel indeelbare expositieruimte.

De lange zijden van het paviljoen zijn bekleed met marmer, dat uit dezelfde groeve afkomstig is als de steen van de gevel van het aangrenzende en sterk gelijkende Broad Museum of Contemporary Art (2008). De rode motieven van dit eveneens door Piano ontworpen gebouw zijn ook doorgezet in het Resnick Pavilion, als markering voor de technische installaties en ruimtes.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant