Expo Mies van der Rohe Award in M Leuven

  BE   30 maart 2016 Bron: Stad en Architectuur vzw
Stad en Architectuur vzw brengt met de tentoonstelling Mies van der Rohe Award 2015 opnieuw een verzameling toparchitectuur naar M – Museum Leuven. De Award is wereldwijd de meest bekende en prestigieuze architectuurprijs van Europa. Om de twee jaar bekronen de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe indrukwekkende bouwprojecten die bijdragen aan de uitstraling van Europa. De tentoonstelling focust op een selectie van 40 recente projecten en geeft je zo een kritisch overzicht van de hedendaagse architectuur in Europa. Schaalmodellen, schetsen, video’s met interviews en soundscapes helpen je een concreet beeld te vormen van de nieuwe lichting gebouwen.

Thema's

Verschillende thematieken en visies komen aan bod. Zo speelt in een aantal projecten de context van de ontwerpopgave een belangrijke rol. In het Danish Maritime Museum in Helsingor bijvoorbeeld, een transparant gebouw in een droogdok van de haven, ontdekt de bezoeker de omgeving terwijl hij zich door het museum begeeft. De context wordt als het ware onderwerp van het ontwerp. In kunstencentrum FRAC in Duinkerke wordt de context zelfs letterlijk gekopieerd door een duplicaat te maken van het bestaande gebouw.
Nieuwe woonvormen en de vraag naar meer gemeenschappelijkheid zijn eveneens terug te vinden in de Award. In het collectief woonproject Urban Spaces in Boekarest kiest men bewust voor kleine private ruimtes in ruil voor ruime gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes. Woonproject R50 Cohousing in Berlijn vertrekt dan weer vanuit een gezamenlijk ontwerpproces, waarbij bewoners vanaf de start inspraak krijgen.
Ten slotte zijn opvallend veel culturele projecten vertegenwoordigd; ook in deze editie vormen musea, kunstcentra en andere culturele instituten de grootste groep.

Laureaten

Ereplaats gaat dit jaar naar het nieuwe concertgebouw van Szczecin in Polen van architecten Barozzi/Veiga. De Emerging Architect Prize werd uitgereikt aan de Catalaanse studio ARQUITECTURA-G voor hun werk aan Luz House. Ook een Belgisch project, Hostel Wadi in Kasterlee van Studio Secchi/Viganň, maakt deel uit van de tentoonstelling.

Praktisch

EXPO:
WANNEER: donderdag 14 april t.e.m. zondag 29 mei 2016
WAAR: M - Museum Leuven | Leopold Vanderkelenstraat 28 | 3000 Leuven / INKOM: betalend (zie www.mleuven.be )
OPENINGSTIJDEN: ma-zo 11u–18u / do 11u-22u | woensdag gesloten

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo