Vastgoed

Executieveiling kan straks ook via internet

Bij de gedwongen verkoop van een huis mogen particulieren straks een bod doen via internet. Voordat ze een bod uitbrengen, wordt het bezichtigen van de woning mogelijk gemaakt. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft hierover een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd voor advies. Met de maatregelen wil de bewindsman de kans verkleinen dat huizen beneden de marktwaarde worden verkocht, wat nu door het ontoegankelijke karakter van de veilingen vaak het geval is.

Momenteel beheersen vooral handelaren de markt van executieveilingen. Volgens Opstelten lijden banken verlies bij de verkopen en blijven huiseigenaren vaak achter met een restschuld omdat de hypotheek met de opbrengst niet kan worden afgelost.

Ook wil de minister andere obstakels voor particuliere kopers wegnemen. Zo moet voor de veiling duidelijk zijn of er in de woning huurders zitten en als dat zo is, op welke termijn deze het pand verlaten. Ook wordt de koper, onder bepaalde voorwaarden, niet verantwoordelijk gehouden voor bepaalde schade aan de woning. Verder is het in de toekomst niet meer zo dat alle veilingkosten volledig voor rekening komen van de koper.

Jones Lang LaSalle (JLL) zegt in grote lijnen dit wetsvoorstel te steunen. Marijn Snijders, JLL Nederland: 'Wij zijn heel erg blij met dit initiatief want hiermee wordt de eindgebruiker van het vastgoed bereikt en niet meer alleen de vastgoedhandelaren. En dat is nodig om de beste prijs voor de verkoper en voor de banken te realiseren.'

JLL, die als eerste marktpartij in 2010 een site voor vastgoedveilingen introduceerde, wijst er wel op dat er in het huidige wetsvoorstel nog weinig eisen worden gesteld aan marketing en communicatie rond executoir te veilen objecten. Een aankondiging op een website is volgens het wetsvoorstel voldoende. 'Met alleen een aankondiging op een website, zoals veilingnotaris.nl of veilingbiljet.nl, zal de bekendheid beperkt blijven tot veilinghandelaren en dus nog steeds niet een grotere doelgroep bereiken', vervolgt Snijders. 'Voor de beste prijs en een transparant proces is professionele informatievoorziening, online en offline, een voorwaarde.'