Algemeen

Evenwichtig sectoraal akkoord 2023-2024 in de bouw

Evenwichtig sectoraal akkoord 2023-2024 in de bouw
Werkgevers en vakbonden in het Paritair Comité (PC) 124, het grootste paritair comité in de bouw, hebben een sectoraal akkoord gesloten voor de jaren 2023 en 2024. Zowel de sectorfederatie Embuild als Bouwunie tonen zich tevreden over het akkoord dat van toepassing zal zijn op alle 146.000 arbeiders in de bouw. Het akkoord legt de focus op verschillende belangrijke aspecten, waaronder koopkracht, opleiding, mobiliteit, aanvullende pensioenen en het beperken van de uitstroom uit de sector.

Embuild, vertegenwoordigd door CEO Niko Demeester, benadrukt de evenwichtigheid van het akkoord: "Dit akkoord is evenwichtig en het concretiseert belangrijke principes, zoals opleiding, mobiliteit, aanvullende pensioenen, koopkracht en uitstroom. Het stoomt de bouw klaar voor de volgende jaren." Embuild is tevreden met de beperking van de koopkrachtpremie tot bedrijven die een hoge of uitzonderlijke winst hebben geboekt, evenals de mogelijkheid voor bouwbedrijven om in overleg met arbeiders het groeipad voor opleidingen in te vullen. Ze verwelkomen ook de komst van jobcoaches om de uitstroom uit de sector te beperken.

Ook Bouwunie, vertegenwoordigd door topman Jean-Pierre Waeytens, toont zich verheugd over het akkoord: "Ik ben zeker een tevreden man. Het akkoord 2023-2024 dat we vandaag met de sociale partners in de bouw ondertekenden, is een evenwichtig akkoord. Eén dat ondanks de loonnorm aandacht heeft voor de koopkracht van arbeiders en de kmo-werkgevers ondersteunt." Waeytens benadrukt het belang van de harmonisatie van het aanvullend pensioen in de bouwsector, dat als voorbeeld kan dienen voor andere sectoren. Hij benadrukt ook de overeenstemming over de modaliteiten voor de koopkrachtpremie, mobiliteitsvergoeding, tewerkstelling van studenten en opleidingen.

Koopkrachtpremie

De sociale partners kwamen een koopkrachtpremie overeen van 250 euro als de winst in 2022 15% hoger lag dan de gemiddelde winst in de periode 2019-2021. Lag die 25% hoger, dan gaat het over 500 euro. Bedrijven met uitzonderlijke resultaten (50% meer winst) moeten hun arbeiders een premie van 750 euro toekennen.

Tewerkstelling studenten

Voor werkgevers die jongeren willen tewerkstellen op zaterdag is er goed nieuws. Voortaan zullen ook studenten zonder bouwopleiding kunnen proeven van de sector. Om ze warm te maken worden de studentenlonen alvast gevoelig opgetrokken.

Opleiding

Bouwbedrijven hechten veel belang aan de opleidingen van hun arbeiders. Zo komt er bij bedrijven met 20 werknemers en meer een individueel opleidingsrecht van 2,5 dag per jaar én is er al een groeipad naar 2030 met de bedoeling dan op 5 dagen individueel opleidingsrecht uit te komen. Voor de kmo’s is het belangrijk dat zij de verplichting niet krijgen opgelegd, en kunnen ze hun huidige pragmatische opleidingsstrategie (vaak op informele wijze) verder zetten. Er komen ook nog sectorale jobcoaches. Die zullen arbeiders helpen om zich binnen het bedrijf of de sector te heroriënteren.

Mobiliteit

Ook is er aandacht voor de verplaatsingen die de arbeiders moeten maken. Zo krijgen bouwvakarbeiders een extra vakantiedag indien ze op jaarbasis 30.000km buiten hun arbeidsuren afleggen. Er is ook nog aandacht voor de alleenrijdende chauffeur die een hogere vergoeding zal ontvangen.

Andere belangrijke beslissingen

  • Optrekken ecocheques van 100 euro naar 115 euro
  • Bouwmaterialen mogen klanten beleveren op zaterdag
  • Een bijkomende anciënniteitsdag na 30 jaar ondernemingsanciënniteit.
  • Verlenging landingsbanen en SWT-stelsels

Ook interessant


Build for Life