Algemeen

EventBridge wint 1e Nationale Duurzaamheidsprijs Staal

De EventBridge, een mobiele, snel en eenvoudig in elkaar te zetten tijdelijke voetgangersbrug, heeft de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014 gewonnen. Die werd donderdagavond 2 oktober voor het eerst uitgereikt tijdens de Nationale Staalbouwdag in Katwijk aan Zee. De innovatieve Nederlandse uitvinding was de eerste in de geschiedenis van de Nationale Staalprijs die in twee categorieën was genomineerd: duurzaamheid en infrastructuur. Volgens de jury levert de EventBridge het bewijs dat duurzaamheid ook financieel rendabel kan zijn.

De mobiele brug wordt steeds vaker gebruikt bij evenementen, wegopbrekingen en andere situaties waarbij grote groepen voetgangers een drukke weg moeten oversteken. Daarvoor biedt de EventBridge een simpele en veilige oplossing. Twee tot drie personen kunnen de brug met één vrachtwagen vervoeren, in drie uur tijd opbouwen en met behulp van een kraan op zijn plaats zetten en afstellen. Dat scheelt veel tijd en transport in vergelijking met bestaande methoden voor tijdelijke bruggen, waarvoor diverse vrachtwagens en veel meer personeel nodig zijn. De stalen brug kan de zwaarste stormen doorstaan en minstens 10.000 personen per uur dragen.

De EventBridge is dit jaar al ingezet tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide, het DGTL festival in Amsterdam, de Planet Run in Katwijk en de Autoweek Live in Lelystad. Deze maand gaat hij dienst doen tijdens de Halloween Fright Nights in Walibi Holland en in Gulpen houdt hij het historisch centrum bereikbaar voor toeristen tijdens wegopbrekingen.

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en werd voor de twintigste keer door Bouwen met Staal uitgeschreven. Er deden dit keer 103 projecten mee, waarvan er 52 meedongen naar de nieuwe categorieoverstijgende Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Die werd gewonnen door de EventBridge uit Eindhoven.

Volgens de jury komen in dit systeem voor tijdelijke bruggen de diverse duurzame mogelijkheden en kwaliteiten van het materiaal staal tot wasdom: gewichtsreductie, materiaalbesparing, demontabiliteit, bouwafvalbeperking, herbruikbaarheid en lange economische levensduur. ,,Daarnaast levert het systeem winst op in transport en bouwtijd en daarmee in de kosten. Het bewijs dat duurzaamheid tevens financieel rendabel kan zijn. Waarom is dit niet eerder bedacht?," aldus de jury.

Uitvinder Frank de Groof was drie jaar bezig om samen met ingenieursbureau Movares de EventBridge te ontwikkelen. Hij kreeg voor alle onderdelen van de brug patent. ,,De EventBridge lijkt het ei van Columbus, maar niemand heeft er ooit aan gedacht," stelt De Groof. ,,Dat we nu gewonnen hebben is de kroon op ons werk. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn nu verschrikkelijk trots."

De brug kan met één vrachtwagen worden getransporteerd. Het bruglichaam heeft de afmetingen van een zeecontainer en kan wegen tot veertien meter breed overspannen. De twee trappen aan weerskanten kunnen zowel dwars of in verlengde van de brug worden geplaatst. Als één brug niet voldoet, kunnen er twee of meer bruggen naast of achter elkaar worden gebouwd. Bovendien kan de brug bespannen worden met zeilen, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Een voordeel is ook dat de brug naast de beoogde locatie kan worden opgebouwd.

Ook interessant


Build for Life