Algemeen

Evaluatie belastingaftrek energiebesparende uitgaven

Bouwunie evalueert het wetsontwerp tot uitbreiding van de belastingvermindering met gemengde gevoelens. Positief zijn de uitbreiding van de belastingaftrek voor huurders en de voorwaardelijk verhoogde belastingaftrek van 500 naar 600 euro. Maar de Bouwunie staat kritisch tegenover een aantal bepalingen van het wetsontwerp. Zo klinkt het optrekken van het percentage voor de belastingaftrek naar 40% voor alle energiebesparende investeringen goed, maar maakt dit in de praktijk weinig verschil uit. Nu geldt voor een aantal energiebesparende maatregelen slechts een aftrek van 15%, en dit percentage vormt al een beperking. Per woning en per jaar mag de (ver)bouwer immers 500 euro (geïndexeerd 600 euro) van zijn belastingen aftrekken. De energiebesparende investeringen waarvan sprake zijn dermate ingrijpend, dat het maximumplafond al snel bereikt is. Zeker ingeval van nieuwbouw komt een cumul van diverse energiebesparende maatregelen voor. De Bouwunie vraagt een verhoging van het maximumbedrag van de jaarlijkse belastingvermindering tot 1.000 euro. Daarnaast verdwijnt met deze nieuwe maatregel de eenvoud van de bestaande maatregel. Vroeger was het maximumbedrag van de vermindering 500 euro (geïndexeerd 600 euro) per woning per jaar. Het blijft 500 euro in geval van bouw of verwerving in nieuwe staat van die woning en het wordt 600 euro in geval van gehele of gedeeltelijke vernieuwing van de woning.

De Bouwunie is gematigd tevreden over het wetsontwerp inzake de uitbreiding van de belastingaftrek van energiebesparende uitgaven in woningen. De Kamer heeft dit wetsontwerp gisteren goedgekeurd. Het tarief inzake de aftrekbaarheid van de belastingen wordt geharmoniseerd en uniform op 40% van het investeringsbedrag gebracht. Nu geldt voor een aantal energiebesparende maatregelen nog een aftrek van 15%. Dat klinkt wel goed, maar in de praktijk zal de maatregel niet veel verschil uitmaken. Per woning en per jaar mag een verbouwer immers maximum 600 euro van zijn belastingen aftrekken. De energiebesparende investeringen waarvan sprake, m.n. de vervanging van een oude stookketel en de installatie van systemen van waterverwarming of elektriciteitsproductie op basis van zonne-energie, zijn dermate ingrijpend, dat het plafond van 600 euro reeds met de 15% belastingaftrek een beperking vormt. Vooral ingeval van nieuwbouw is er vaak een cumul van diverse energiebesparende maatregelen. De Bouwunie betreurt dan ook dat het wetsontwerp het maximumbedrag van de jaarlijkse belastingvermindering niet verhoogt tot 1.000 euro (niet geïndexeerd, wat geïndexeerd neerkomt op ca. 1.200 euro). Daarnaast verdwijnt met deze nieuwe maatregel de eenvoud van de bestaande maatregel. Vroeger was het 500 euro (geïndexeerd 600 euro) per woning per jaar. Het blijft 500 euro (geïndexeerd 600 euro) in geval van bouw of verwerving in nieuwe staat van die woning. Het wordt enkel 600 euro in geval van gehele of gedeeltelijke vernieuwing van de woning.

Tenslotte zou het ook beter zijn indien het gedeelte van het investeringsbedrag dat het geïndexeerd maximum overschrijdt, zou kunnen worden overgedragen naar een volgend aanslagjaar. En het toepassingsgebied van de huidige regeling is niet ruim genoeg. De Bouwunie vraagt ruimere aftrekmogelijkheden. Enkele voorstellen zijn de belastingvermindering voor het plaatsen van voldoende dikke muur-, wand- of vloerisolatie, het isoleren van ramen en deuren of van sanitaire leidingen (voor warm water). Daarnaast zouden ook investeringen in vernieuwde "zuinige" installaties en in rationeel waterverbruik, de aanleg van een volledige centrale verwarming aangesloten op een energiebesparende stookketel, alsook het laten uitvoeren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, een belastingvermindering moeten opleveren. Zo'n onderhoud, uitgevoerd door een gespecialiseerd aannemer/installateur, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen én verhoogt het rendement van de ketel. De Bouwunie meent dat met het wetsontwerp een kans gemist is om nog meer mensen aan te zetten om hun woning energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken.
Build for Life