Algemeen

Europese kantorenmarkt verbetert

De Amsterdamse Zuidas heeft op de wereldranglijst van kantoorlocaties vorig jaar een stapje terug gedaan. Op de lijst van duurste zakendistricten neemt de Zuidas nu de achttiende plaats in. Een jaar eerder was deze locatie goed voor een zestiende plek.

Dat blijkt uit onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield Healey & Baker. Volgens een vrijdag uitgebracht rapport heeft de Nederlandse kantorenmarkt zich in 2005 aanzienlijk verbeterd. Er werd 33 procent meer ruimte verhuurd dan het jaar daarvoor. Voor Amsterdam alleen kwam dat percentage uit op 3.

Nederland loopt daarmee in de pas met de rest van Europa, waar de kantorenmarkt ondanks een matige economische groei is verbeterd. De huurprijzen stegen in Europa vorig jaar gemiddeld 1,5 procent, tegen 1 procent in 2004. Dat Amsterdam op de ranglijst toch twee plaatsen is gezakt, komt doordat op de kantorenlocaties elders in de wereld de huren relatief sterk zijn gestegen.

West End
Op de ranglijst neemt West End in Londen nog steeds de hoogste plaats in. Nergens in de wereld is kantoorruimte zo duur als daar: per vierkante meter is de huurder jaarlijks 1640 euro kwijt. Op de tweede plaats staat nu Hongkong, waar de huurprijs 1200 euro bedraagt. Hongkong stond vorig jaar vierde en nam de tweede plek over van Tokio, dat nu derde staat. De Zuidas in Amsterdam is goed voor 447 euro per vierkante meter per jaar.

Het onderzoek heeft betrekking op 215 toplocaties in 54 landen. Op ruim de helft van de locaties ging de huurprijs vorig jaar omhoog. De gemiddelde verhoging bedroeg 4,3 procent, tegen 1,2 procent in 2004. De best presterende regio’s vormden Azië en het gebied rond de Stille Zuidzee. Daar stegen de kantoorhuren 15,6 procent. Op de ranglijst behoorden vorig jaar onder meer Koeweit-stad en Mumbai (India) tot de stijgers.
Build for Life