Algemeen

Europese bouwmarkten in overnamegevecht

Castorama en Kingfisher hebben over en weer belangen in elkaar, waardoor de topmannen elkaar goed kennen. Aan die vriendschap is nu echter abrupt een einde gekomen nu er een overnamegevecht is uitgebroken.

Bij de ingewikkelde overname zijn zijdelings twee Nederlandse bedrijven betrokken: de elektraketen BCC die eigendom is van Kingfisher en de tuincentra Hornbach waarin het Britse bedrijf eind vorig jaar een belang kocht. Castorama is behalve in Frankrijk zelf actief in onder meer Italië, België, Brazilië en Polen.

Kingfisher heeft al enkele jaren een belang van 55 procent in Castorama. Op haar beurt zijn Kingfishers Britse bouw- en doehetzelf-markten van B&Q bij Castorama ondergebracht.

Om aan die verwarrende constructie een eind te maken, heeft het Britse bedrijf nu een bod van ruim 5 miljard euro uitgebracht op de overige aandelen van Castorama. Dit zou betekenen dat de grootste bouwmarkten van Europa in één hand komen, waarmee vooral aan de inkoopkant de concentratie verder wordt versterkt.

Castorama voelt echter niets voor de deal. Officieel heet het dat Kingfisher te weinig wil betalen, maar het lijkt er meer op dat de Fransen geen Britse overheersing willen. Inmiddels is Castorama’s topman Jean-Hugues Loyez al afgetreden als commissaris bij Kingfisher. Tijdens een aandeelhoudersvergadering beschuldigde Loyez de Britten er van ‘niets te begrijpen van de manier waarop Fransen zaken doen.’ Bij zijn aftreden heeft hij overigens wel 41 miljoen euro aan optierechten te gelde gemaakt. Een arbitragerechter moet nu uitmaken of het bod in strijd is met de gecompliceerde overeenkomst waarmee B&Q in 1998 bij Castorama werd ondergebracht, maar het zal wel na de zomer worden voordat er een uitspraak ligt.

Gaat de overname uiteindelijk wel door, dan wil Kingfisher zich nog sterker concentreren op de Europa bouw- en doehetzelf-markten. In Groot-Brittannië heeft het bedrijf al meer dan 314 grote vestigingen, waaronder steeds meer hypermarkten met een aparte afdeling voor de beroepsbouwer.

De aankoop van een deel van Horbach paste al eerder in die expansieplannen. Kingfisher wil dan zijn elektrawinkels, behalve BCC het Britse Comet, Darty in Frankrijk en het Duitse Promarkt , verzelfstandigen of verkopen. Het Britse bedrijf verkocht eerder de drogisterijen van Superdrug aan het Nederlandse Kruidvat.
Build for Life