Verbouwen

Europese bekroning voor station Antwerpen-Centraal

Het gerenoveerde station Antwerpen-Centraal heeft een prestigieuze Europese prijs gewonnen voor cultureel erfgoed. Het gaat om de Europa Nostra Awards. Het station kaapte de hoofdprijs weg in de categorie conservatie.
Antwerpen-Centraal wordt beloond omdat bij de recente renovatie van het station oud en nieuw mooi verweven zijn. "De positieve wisselwerking tussen het gerenoveerde station en het omringende stedelijke landschap bewijst dat de preservatie van het bestaande station de enig mogelijke oplossing was", luidt het in de commentaren van de jury. In dezelfde categorie waren ook de 's Hertogenmolens in Aarschot laureaat.

"Ik denk dat de jury naast het beschermen van historisch patrimonium vooral de toekomstvisie van het station in acht heeft genomen", zegt Jannie Haek, topman van de NMBS Holding. "Een station heeft immers een belangrijke sociaal-economische functie."

Het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal werd gebouwd tussen 1899 en 1905, maar kreeg recentelijk een grondige renovatiebeurt. Het station werd volledig gemoderniseerd en uitgebreid voor de hogesnelheidslijn, en ook het historisch hoofdgebouw kreeg zowel binnen als buiten een onderhoud.

In totaal werden 27 winnaars geëerd voor hun prestaties op het vlak van cultureel erfgoed. Zes daarvan, waaronder het Antwerpse station, ontvingen ook een zogenoemde Grote Prijs, als erkenning van hun buitengewone prestaties op het gebied van cultureel erfgoed. De winnaars zijn gekozen uit bijna 140 ingediende projecten uit 31 landen. Elk van de winnaars ontvangt een gedenkplaat of een trofee. De zes hoofdprijswinnaars ontvangen bovendien ieder 10.000 euro.

Ook interessant