Architectuur

Antwerpen-Centraal één van de mooiste stations ter wereld

Het station Antwerpen-Centraal is het op drie na mooiste treinstation ter wereld. Tot die conclusie komt het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Bij de vele mooie uitzichten waarvan je kan genieten tijdens een treinreis, zijn er weinigen zo verrassend als de stations waar je stopt, schrijft Newsweek.

Het Amerikaanse magazine maakte een ranglijst op van de mooiste treinstations ter wereld en plaatste daarbij Antwerpen-Centraal op de vierde plaats.

Het stationsgebouw en de bijhorende perronoverkapping, mét de bekende koepel, dateren uit de 19e eeuw en zijn nu een beschermd monument. Architect Louis de la Censerie liet zich voor het stationsgebouw onder meer inspireren door het Pantheon in Rome.

Antwerpen-Centraal werd de laatste jaren gemoderniseerd en uitgebreid voor de komst van hogesnelheidstrein. Tegelijkertijd startte een grondige renovatie van zowel de binnen- als de buitenkant. Die moet in april van dit jaar afgerond zijn.

Bovenaan de lijst van Newsweek staat St.Pancras in Londen, sinds vorig jaar het eindstation van de Eurostar, "dat de langste champagnebar in Europa heeft". Op twee staat Grand Central Terminal in New York, op drie Chhatrapati Shivaji in Mumbai.

De top negen

1. St.Pancras, Londen (Groot-Brittannië)
2. Grand Central Terminal, New York (Verenigde Staten)
3. Chhatrapati Shivaji, Mumbai (India)
4. Centraal Station, Antwerpen
5. Gare des Bénédictins, Limoges (Frankrijk)
6. Lahore Railway Station (Pakistan)
7. Central Railway Station, Maputo (Mozambique)
8. Hua Hin Railway Station (Thailand)
9. Atocha Station, Madrid (Spanje)