Algemeen

Europees project maakt zonnecel stuk goedkoper

De kostprijs van zonnecellen moet omlaag met 60 procent. Cristal Clear, een ambitieus onderzoeksproject van onderzoeksinstellingen en bedrijven uit zeven verschillende landen uit de Europese Unie, heeft als doel de kostprijs van zonnecellen met 60 procent omlaag te brengen. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) coördineert het project en voert zelf ook onderzoek uit.

Cristal Clear is met een omvang van 28 miljoen euro het grootste onderzoeksproject op technologisch gebied in Europa. Vertegenwoordigers van negen bedrijven, vier onderzoekscentra en drie universiteiten kwamen vrijdag naar Bergen (NH) voor de startvergadering.

De inzet van Cristal Clear is om een innovatieve fabricagetechnologie voor zonnepanelen op basis van kristallijn-silicium zodanig te ontwikkelen dat de kostprijs fors daalt. Volgens W. Sinke, manager van Cristal Clear, is het haalbaar om binnen vijf jaar de kostprijs voor productie van zonnecelmodules die nu 2,5 à 3 euro bedraagt, met 60 procent te verlagen tot 1 euro. Het bedrag komt niet uit de lucht vallen, maar is volgens Sinke gebaseerd op een goed onderbouwde doelstelling. De daling is te halen door materiaalverliezen te verminderen, fabricageprocessen te vernieuwen en het rendement van zonnecellen te verhogen. Een verlaging van de kostprijs kan de terugverdientijd verkorten van vier tot twee jaar.

Het project loopt tot 2008. Nieuwe fabrieken zijn mogelijk al in 2010 operationeel. Deelresultaten moeten leiden tot verbeteringen van productieprocessen in bestaande fabrieken.

Aanleiding voor het project is onder meer het bijblijven in één van de grootste groeisectoren die deze eeuw zijn te verwachten. De markt voor zonnecellen is volgens Sinke afgelopen jaar mondiaal met maar liefst 50 procent gegroeid. Cristal Clear moet de Europese pv-industrie in staat stellen op een effectieve manier het hoofd te bieden aan de sterke concurrentie uit met name Japan. Dit kan door de geïntegreerde aanpak van alle onderdelen van het ontwikkelingsproces, van grondstof tot en met recycling van het eindproduct. De kwaliteit van de huidige productie en de uitstekende kennisbasis plaatsen Europa op dit terrein in een uitstekende uitgangspositie. Naast kostprijsreductie richt het project zich ook op duurzaamheid en toepasbaarheid.
Build for Life