Duurzaam Bouwen

Europa gaat duurzaam bouwen verplicht stellen

Europa gaat duurzaam bouwen verplicht stellen, waarbij de regelgeving naar Europese normen zal verwijzen. Deze wijken af van de Nederlandse norm NEN 8006. Het aanpassen van de Nederlandse gegevens en rekenmethode kan het bedrijfsleven veel geld kosten.
`De Nederlandse aandacht voor de ontwikkeling van de Europese normen is te gering`, zegt Agnes Schuurmans van Rockwool Benelux uit Roermond. Schuurmans neemt deel aan de Nederlandse spiegelcommissie voor de Europese technische commissie CEN TC 350, die normen opstelt voor het vaststellen van de duurzaamheidsprestaties van bouwwerken en bouwproducten. `Ik denk niet dat de verhoudingen op de markt door deze normen zullen veranderen, hoewel de partijen wel strijden om hun product er wat beter uit te laten springen. Maar het aanpassen van de rekentools, de database en de mrpi (milieurelevante productinformatie)-bladen aan deze normen kan het Nederlandse bedrijfsleven wel veel geld gaan kosten.`

Taco van den Broek van NEN meldt dat de NEN 8006 over de data en de methode in de loop van 2011 wordt ingetrokken. Dan verschijnen de EN 15804 en de EN 15978 over het bepalen van de duurzaamheid van bouwwerken en bouwproducten.

Gebaseerd op: Cobouw