Vloerbekleding

Essence Original - for natural floors

Essence Original is de naam van het matte binnenvernis dat BOSS paints specifiek heeft ontworpen voor parket- en plankenvloeren. Deze nieuwkomer is gegroeid uit een compromis tussen twee traditionele oplossingen: olie en vernis. De troeven van beide producten werden gebundeld in een gloednieuw product.

Hout is een kostbaar en duurzaam natuurproduct en kan een zeer hoge levensduur bereiken mits een goede bescherming en regelmatig onderhoud. Vooral ondergronden die zwaar belast worden zoals parket, houten vloeren en trappen vragen om een duurzame en slijtvaste behandeling.

Parketvloeren kan men afwerken met olie of vernis. Met olie benadrukt men het natuurlijke karakter van hout. Helaas vergt deze afwerking meer onderhoud dan vernis. Vernis is sterker, maar soms lijkt het alsof er over het parket een fijne laag plastic zit.

Tegenwoordig worden hoge eisen gesteld aan parketbeschermingsproducten. Ze moeten niet enkel slijtvast zijn, liefst zijn ze ook zo onzichtbaar mogelijk, en laten het hout eruit zien alsof het niet behandeld werd.

Beide eigenschappen, een hoge slijtvastheid én een onzichtbare bescherming, werden nu samengebracht in één en hetzelfde product: Essence Original.

Essence Original legt een onzichtbare bescherming die bijzonder duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is. Dit matte vernis biedt niet enkel de beste bescherming, het geeft houten vloeren ook een heel naturelle en klassevolle look. Essence Original behoudt het natuurlijke karakter, de kleur en de structuur van het hout terwijl men het parket zoals ieder ander gevernist parket kan reinigen.

Essence Original is een krachtige tweecomponenten polyurethaanvernis dat bijzonder slijt- en krasvast is. Toch is dit vernis waterverdunbaar en zo goed als reukloos. Essence Original laat zich bovendien toepassen op ander hout dan parket, denk maar aan trappen en meubels.

Troeven Essence Original

- ultramat, bijna onzichtbaar
- voelt natuurlijk aan
- slijtvast
- onderhoudsvriendelijk
- waterverdunbaar en zo goed als reukloos
- sneldrogend

Hoe wordt Essence Original het best aangebracht?

Normaal gezien volstaan twee lagen van dit product. Gaat het om plaatsen die druk belopen worden dan raadt BOSS paints een derde laag aan. Esscence Original kan ook aangebracht worden op reeds behandeld hout. Dan moet er net als bij andere vernissen eerst een hechtingstest uitgevoerd worden. In geval van slechte hechting moet men de oude lagen eerst grondig verwijderen.

Deze matte vernis wordt aangebracht met een vernisrol. Zoals steeds bij parketvernissen hangt het eindresultaat in grote mate af van de voorbereiding.

Stap voor stap aanbrengen van Essence Original

- De ondergrond moet droog zijn en vrij van was, vuil, vet en andere onzuiverheden.
- Schuur het parket of de plankenvloer vooraf grondig op. Alleen bij maximaal verzorgd schuurwerk is een perfect eindresultaat mogelijk. Werk steeds met de daartoe bestemde machines en schuur in verschillende fases met schuurpapier met een steeds fijnere korrel.
- Zorg voor een volledig ontruimde kamer en plak alle niet te schilderen delen zorgvuldig af.
- Ontstof het parket grondig na de laatste schuurbeurt. Doe dit bij voorkeur met een licht bevochtigde doek.
- Start steeds tegenover de deuropening zodat je jezelf niet insluit tijdens het vernissen.
- Schud de verharder goed op en meng die daarna grondig met het basisvernis. Wacht enkele minuten en roer dan nog eens grondig op of schud de verpakking zeer goed gedurende minstens één minuut. Eens beide componenten gemengd zijn, moet het product binnen de 3 uur opgebruikt worden. Giet het gemengde vernis over in een verfbakje.
- Breng Essence Original aan met een vernisrol en verdeel gelijkmatig over het oppervlak. Respecteer het voorgeschreven verbruik van 10 à 12 m²/l. Bij lager verbruik wordt de slijtvastheid minder. Het uitzicht van het natte vernis is melkachtig, maar dit verdwijnt tijdens de droging.
- Delen die onbereikbaar zijn met de rol, bewerk je met een platte vernisborstel.
- Bij ideale drogingsomstandigheden (20 °C, 65 % relatieve vochtigheid) kan na 5 à 7 uur een tweede laag geplaatst worden. Schuur lichtjes handmatig met schuurpapier korrel 180 en neem het stof weg met een licht vochtige doek. Bij minder gunstige drogingsomstandigheden wacht je langer om de tweede laag aan te brengen.
- Maak opnieuw een hoeveelheid product aan en breng een tweede laag aan op dezelfde manier. Voor zwaar belaste oppervlakken is nog een derde laag noodzakelijk.
- Wacht minimum 48 uur voor je alle meubelen terugplaatst en 8 dagen om tapijten terug te leggen.
- Onderhoud regelmatig het behandelde parket met Parket Cleaner.

Praktische info

Essence Original is verkrijgbaar in verpakkingen van 0,75 liter en 2,5 liter.

Verkooppunten:
Colora en de betere verfspeciaalzaak. Laat men de schilderwerken liever uitvoeren, dan kan men bij elke BOSS paints schilder terecht.

Verkoopprijs:
€ 39,28 voor 0.75 l
€ 116,65 vooor 2.5 l