Vastgoed

Erfpacht mag niet zomaar omhoog

De erfpachtcanon mag niet zo maar tussentijds verhoogd worden, als de bestemming van een pand wijzigt. Dit heeft de rechter geoordeeld in de kwestie tussen de gemeente Amsterdam en de voormalige Renault-garage aan de Wibautstraat. Het pand is enkele jaren omgebouwd van garage naar kantoor en restaurant. Ruim na de verbouwing wilde de gemeente de jaarlijkse erfpachtcanon verhogen van 16.727 euro naar 221.792 euro. De eigenaren stapten naar de rechter en vonden daar hun gelijk.

De uitspraak zorgt ervoor dat de gemeenten meer dan alleen geld in deze kwestie kwijt raakt. Doordat dit automatisme is verboden, kan het miljoenen aan inkomsten voor de gemeente Amsterdam schelen.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Erfpachters, en erfpachtdeskundige, Hans Broeren, noemt de uitspraak `zeer bijzonder`. `Als deze uitspraak in hoger beroep standhoudt, dan kunnen duizenden erfpachters mogelijk met terugwerkende kracht een lagere canon afdwingen. In heel veel gevallen zijn hogere canons geaccepteerd omdat anders een bouwvergunning of bestemmingswijziging zou worden geweigerd. Die praktijk is nu verboden.

Gebaseerd op: De Telegraaf