Duurzaam Bouwen

Enfinity ontwikkelt 33MW zonnestroom project in Canada

Hans De Backer, CEO van het groenestroombedrijf Enfinity, heeft vandaag tijdens de economische missie in California, in het bijzijn van Vlaams Minister-President Kris Peeters en Vlaams Vice-Minister-President Ingrid Lieten, de ontwikkeling van het Canadese “Stardale”-project aangekondigd. Het zonnepark zal groene stroom genereren voor meer dan 10.000 gezinnen. Enfinity ziet ook steeds meer brood in de VS als strategische markt. Daarom opent het bedrijf in Atlanta een nieuw regionaal hoofdkwartier waar 20 mensen aan de slag gaan.

Groene stroom voor 10.000 gezinnen

Enfinity start nog dit jaar met de bouw van de volledige vergunde zonnestroom installatie in Ontario. De solar plant heeft een vermogen van 33,6 MWp waarvan de finalisering en netkoppeling te verwachten is tegen de zomer van 2011. Het zonnepark wordt op grond gebouwd in Ontario en wordt meteen één van de grootste zonneparken van Noord-Amerika. Het investeringsbudget voor dit project bedraagt om en bij de 100 mio €.

Volgens Hans De Backer, CEO van Enfinity, is dit nieuwe project van bijzonder belang voor Enfinity. “Dankzij het “Stardale”-project krijgen we voet aan wal in Ontario, de belangrijkste regio voor hernieuwbare energie in Noord-Amerika. Het effent ook het pad voor een verdere strategische uitbreiding van onze activiteiten in Noord-Amerika.

Atlanta regionaal hoofdkantoor

Enfinity is overigens al langer actief en betrokken bij hernieuwbare energieprojecten in Noord-Amerika. Om die activiteiten extra te ondersteunen wordt nu een regionaal hoofdkantoor opgericht in Atlanta onder leiding van Rafaël Dobrzynski, voormalig Head of Enfinity Trade, en net aangesteld als CEO van de activiteiten van Enfinity op het Amerikaanse continent. Vanuit Atlanta zullen de reeds bestaande kantoren in Sacramento en Ontario aangestuurd worden. Nog dit jaar zullen er, verspreid over de 3 kantoren, 31 mensen werken voor Enfinity Amerika. De bedoeling is om op termijn vanuit Atlanta ook activiteiten te ontwikkelen in Latijns Amerika.

Amerikaanse perspectieven

Naast de ontwikkeling, financiering, constructie en exploitatie van zonneparken of ‘utility scale projects’ ziet Enfinity ook interessante mogelijkheden om bedrijven en publieke instellingen te voorzien van zonne-energie. Rafaël Dobrzynksi: “De Amerikaanse overheid wil het gebruik van hernieuwbare energie intensief verhogen en voert daarbij een actief stimuleringsbeleid met incentive programma’s naar lokale overheden, vooral om iets te doen aan de snel stijgende energieprijzen, het creëren van jobs en om het milieu een handje te helpen. Gecombineerd met de groeiende groene bewustwording van de Amerikaanse bevolking en onze interessante financieringsformules, biedt ons dit mooie opportuniteiten.”

Enfinity is niet aan zijn proefstuk toe in Amerika. Het bedrijf ontwikkelde recent een project bij de “Pioneer Union Elementary School District” in Hanford-California waar drie schoolcampussen bij betrokken zijn. Het project bij deze scholen bestaat uit 3 – op de grond geplaatste – fotovoltaïsche systemen die samen een rendement kunnen opwekken van 788 kWp. Dat is voldoende om 630 gezinnen van elektriciteit te voorzien. De installaties worden gefinancierd door Enfinity via een speciale overeenkomst (PPA – Power Purchase Agreement). Enfinity blijft eigenaar van de zonnestroominstallatie, baat deze uit en ontvangt ook fiscale incentives. Enfinity verkoopt de opgewekte stroom terug aan het school district aan een lager tarief dan het normale.