Interieur

Energiezuinige elektronica zorgt voor 8,5% minder verbruik tegen 2020

België zal tegen 2020 8,5 procent kunnen besparen op zijn totale elektriciteitsverbruik dankzij de toegenomen energie-efficiëntie van verschillende elektronica-apparaten in gezinnen, op kantoor en in de industrie. Bij de gezinnen gaat het onder meer om tv-toestellen, koelkasten, verlichting of de circulatoren van de verwarming, bij bedrijven om motoren. Dat blijkt uit een berekening van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Het gaat om apparaten die moeten voldoen aan de bestaande en nieuwe Europese ecodesignrichtlijnen. België is in de Europese Unie goed voor bijna 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Terwijl de staatsleiders in Kopenhagen een akkoord proberen te bereiken over de milieudoelstellingen voor de komende jaren, werkt de elektronicasector verder aan de energiezuinigheid van zijn producten. Zo zal de sector tegen 2020 ervoor zorgen dat we met zijn allen in ons land 8,5 procent minder energie verbruiken, goed voor een besparing van 9600 gigawattuur (GWh) of 9,6 terawattuur (TWh). In de 27 lidstaten van de EU zal dankzij de modernere en energiezuinigere apparaten goed 341 TWh (of 341.000 GWh) bespaard worden, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van Italië.

Christian Vanhuffel, directeur Elektrotechniek bij Agoria: “De elektroproducenten verbeteren hun apparaten voortdurend zodat ze steeds minder energie verbruiken. Agoria en zijn leden staan achter de Europese normen op dat vlak. Deze ecologienormen dagen de industrie uit en bieden ook kansen aan onze bedrijven. Onze producenten bieden in een aantal domeinen internationale toptechnologie aan waarmee ze ook internationaal meetellen.”

Met welke apparaten gaan we met zijn allen energie besparen (geschatte besparing voor de hele EU)?

Televisie: besparing van 43 TWh, en koelkasten: besparing van 6 TWh

Onze televisietoestellen en koelkasten worden steeds energiezuiniger. Een energielabel voor televisietoestellen wordt geïntroduceerd en na 2012 zullen televisietoestellen nog eens twintig procent energiezuiniger zijn dan het huidige gemiddelde. Het maximaal toegelaten energieverbruik houdt rekening met de schermgrootte. Na 1 juli 2014 zullen enkel koelkasten uit de huidige energieklasse A+ nog verkocht mogen worden.

Stand-byfunctie: besparing van 35 TWh

Vrijwel alle huishoud- en kantoortoestellen zoals tv’s en computers hebben een stand-byfunctie, want die vergemakkelijkt het aan- en uitschakelen met de afstandsbediening. In de EU bedraagt het totale elektriciteitsverbruik in waakstand naar schatting 50 TWh per jaar. Door een Europese verordening zal dat tegen 2020 met 73% verminderen. Naargelang van de functie van het toestel mag het stand-byverbruik in 2010 namelijk niet meer dan 1 of 2 watt bedragen. En in 2013 moet dit nog eens worden gehalveerd tot resp. 0,5 en 1 watt, wat ongeveer het niveau is dat met de best beschikbare technologie kan worden gehaald.

Set top boxes digitale tv: besparing van 6 TWh

Eenvoudige set top boxes worden gebruikt om digitale tv-signalen ontvangen via de antenne om te zetten in analoge signalen. Door de overschakeling van analoge naar digitale televisie in de EU zal de verkoop en het energieverbruik van deze toestellen in de komende jaren hoge toppen scheren. In de verordening worden voor deze boxen verbruikslimieten opgelegd waardoor het totale verbruik tot 5 TWh zal kunnen worden beperkt tegen 2014, wanneer het gebruik van eenvoudige set top boxes zal pieken.

Binnenhuisverlichting: besparing van 37 TWh

Het vervangen van gloeilampen door spaarlampen in huizen levert in de hele EU een besparing op van 37 TWh.

Professionele verlichting: besparing van 38 TWh

Ook professionele verlichting van kantoren, industrie en straatverlichting wordt energiezuiniger (fluorescentielampen, hogedrukontladingslampen (HID of high intensity discharge) en bijbehorende ballast en verlichtingsarmaturen).

Industriële motoren: besparing van 140 TWh

Er zal ook heel wat bij bedrijven bespaard worden op energieverbruik door het energie-efficiënter worden van industriële motoren, zeg maar motoren voor het aandrijven van transportbanden, pompen of bijvoorbeeld ventilatoren. Industriële motoren worden steeds energie-efficiënter. Zo laten moderne motoren en frequentieregelaars toe om de snelheid van de machines aan te passen aan de productiesnelheid.

Circulatoren: besparing van 27 TWh

Circulatoren van boilers of verwarmingsinstallaties maken een verdere besparing van 27 TWh mogelijk in de EU.

Externe voedingen (external power supplies): besparing van 9 TWh

Externe voedingen zetten netspanning om in een lagere spanning geschikt voor huishoud- en kantoorproducten als gsm-toestellen, laptops, modems, …