Vastgoed

Energiezuinig wonen wordt financieel nog aantrekkelijker

Triodos Bank, de duurzame bank van België, breidt haar passief hypothecair krediet uit naar de energiebesparende woonoplossingen van Bostoen nv, de Vlaamse referentie in de passiefbouw. Dankzij de wisselwerking tussen de bestaande groene lening van de overheid en het passiefhuiskrediet van Triodos Bank, wordt de aankoop van een passief- of nulenergiewoning gunstig gefinancierd. De standaard hypothecaire lening wordt berekend op het (gezins)inkomen. Daarnaast wordt de bijkomende groene lening terugbetaald via de besparing op de energiekost, zodat de totale terugbetalingcapaciteit vergroot. Tenslotte krijgt wie kiest voor klimaatbeschermend wonen, ook een aangepast krediettarief.

“We zijn zeer verheugd over deze samenwerking met Triodos Bank”, aldus Stephan Bostoen, CEO van Bostoen nv. “Met onze verschillende passief en nulenergieprojecten boden wij reeds een energiebesparende en financieel aantrekkelijke woonoplossing aan. Echter, de verrekening van de besparing op de energiekost bleef een struikelblok. Dankzij het passiefhuiskrediet van Triodos Bank worden de voordelen van ecologisch wonen nu ook omgezet in een aangepaste financieringsformule.”

Keuze voor passiefwoning wordt financieel beloond

Tot dusver werd bij de financiering van een passief -of nulenergiewoning geen rekening gehouden met maandelijkse besparing op de energiekost bij de berekening van de terugbetalingcapaciteit. De traditionele verhouding tussen krediet en inkomen werd als parameter gehanteerd.
Echter, het passief hypothecair krediet van Triodos Bank verrekent eveneens zowel de premies als de besparing op de energiekost. Immers, wonen in een passief- of nulenergiewoning van Bostoen betekent potentieel een besparing van 90% op de energiefactuur. Dit betekent dat de terugbetalingscapaciteit groter wordt, en dat tegen een aangepast krediettarief.