Duurzaam Bouwen

Energiezuinig bouwen moet betaalbaar blijven

Minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche wil vanaf 2014 de verplichting invoeren om in elke nieuwbouwwoning een bepaald minimumpercentage hernieuwbare energie te produceren. Dat kan bijvoorbeeld door zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een pelletkachel of een microwarmtekrachtkoppelingsinstallatie te voorzien. Bouwunie is sterke voorstander van het energiezuiniger maken van woningen en het produceren van hernieuwbare energie. Maar tegelijk vraagt Bouwunie ook aandacht voor de betaalbaarheid van bouwen en wonen. Bouwunie wil hierover dan ook graag in dialoog gaan met de Minister, om tot een constructieve oplossing te komen.

Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen ‘bijna-nulenergiewoningen’ zijn, volgens de Europese EPB-directive. Dit betekent dat woningen tegen dan extreem energiezuinig moeten zijn. Bovendien moet de resterende energiebehoefte voor die woning op dat ogenblik grotendeels gecompenseerd worden door de eigen productie van hernieuwbare energie. Een eerstvolgende stap in het tijdspad richting 2021 zou alvast in 2014 genomen worden. Vanaf dan mag een woning maximaal een E-peil hebben van 60, terwijl het wettelijk maximum momenteel nog E80 bedraagt. Dat betekent dat woningen tegen dan zowat een kwart energiezuiniger moeten zijn dan de norm voor deze die vandaag gebouwd worden (die op zich al een stuk strenger werd begin dit jaar). Momenteel bereidt de bouwsector zich dan ook volop voor om deze doelstellingen realiseerbaar te maken, zowel op kortere als langere termijn.

Belangrijke parameters om deze doelstellingen te halen zijn echter niet alleen de nodige vakkennis en ervaring van alle bouwprofessionals, maar ook de betaalbaarheid ervan voor de kandidaat-bouwers. Het invoeren van een (te hoog) verplicht aandeel hernieuwbare energievoorzieningen kan nu de initiële investeringskost van een nieuwbouwwoning nog meer opdrijven. En dat kan dan weer kandidaat-bouwers afschrikken en richting renovatie drijven, waar heel wat minder energie- en andere eisen gelden.

Bouwunie berekende alvast even wat dit alles zou betekenen voor een ‘gemiddelde’ Vlaamse nieuwbouwwoning in 2014. We gingen hiervoor uit van een halfopen bebouwing van zo’n 175 m² totale vloeroppervlakte met E80-peil. Voorzie je hierin meer isolatie, een betere luchtdichtheid en energiezuiniger ventilatie, dan kan je voor een meerinvestering van zo’n 7.500 euro een E-peil van 60 halen. Investeer je daarentegen bijvoorbeeld in zonne-energie of een geothermische warmtepomp om zo het E-peil te doen dalen, dan zit je al gauw aan meerkosten van 15.000 tot 25.000 euro.

Bouwunie werkt graag constructief mee aan de ideeën van Minister Van den Bossche om woningen energiezuiniger te maken en het aandeel hernieuwbare energie op te drijven, maar dit met de nodige aandacht voor de initiële investeringskost. Bovendien dringt Bouwunie aan op het opstellen van een ‘actieplan energie’ voor het uitgebreide pallet bestaande woningen. Zoniet vluchten kandidaat-bouwers massal richting bestaande woningen, wat zowel de Europese als de eigen Vlaamse doelstellingen inzake energie in het gedrang brengen.

Verder geven we nog graag mee dat wie wil investeren in energiebesparing in zijn (nieuw te bouwen of bestaande) woning, terecht kan bij de vakman in zijn buurt. Hij staat je graag bij met raad en daad. Bouwprofessionals die gespecialiseerd zijn in duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen vind je in de rubriek ‘Duurzaam Bouwers’ op www.bouwunie-duurzaambouwen.be.