Duurzaam Bouwen

Energieslurpende gebouwen moeten duurzaam worden verbouwd

Energieslurpende gebouwen moeten worden verduurzaamd, zodat het energieverbruik wordt verlaagd. Bijna 40% van de mondiale energiebehoefte hangt samen met verlichting, verwarming en ventilatie voor bedrijfsgebouwen en kantoren.

De energierekening kan via relatief simpele maatregelen worden gereduceerd. Bijvoorbeeld door smartmeters te installeren of energiezuinige verlichting en zonnecollectoren in te zetten. Piet Eichholtz, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, stelt dat investeren in duurzame renovatie loont. Groene kantoorgebouwen zijn eenvoudiger te verhuren en hebben een betere bezettingsgraad. De waarde is gemiddeld 16% hoger dan reguliere gebouwen. Elf grote pensioenbeleggers gaan voortaan de duurzaamheid van vastgoedbeleggingen registreren. Het elftal is goed voor 1.400 miljard dollar aan beleggingen.

Deutsche Bank heeft zijn hoofdkantoor in Frankfurt gerenoveerd. In het pand wordt natuurlijke beluchting gebruikt en warmte wordt hergebruikt. Op 300 dagen van het jaar is er geen externe verwarming noodzakelijk. Het watergebruik zal met minstens 40% dalen. Bij ongewijzigde energieprijzen wordt de renovatie in 12 tot 15 jaar terugverdiend.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad