Vastgoed

Energielabel woningen beter en sneller dankzij AI

Energielabel woningen beter en sneller dankzij AI
Bouwkundig inspectiebureau WoonKeur B.V. groeide afgelopen jaar opmerkelijk snel door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Zij zet dit onder andere in voor het vaststellen van energielabels voor woningen. Hiermee biedt WoonKeur een innovatieve dienst aan: EP-W, ‘Energielabel voor Particuliere Woningen’.

Vastgoedpartijen merken voordelen van AI

De aanpak van WoonKeur is uniek in de vastgoedsector. Zij loopt voorop in de toepassing van AI voor het genereren van energielabels. De snelle groei van het bedrijf onderstreept de voordelen van de werkwijze van WoonKeur voor onder andere vastgoedbeleggers en makelaars:
  • Snel inzicht in maatregelen om aan de energielabelvereisten te voldoen.
  • Meest efficiënte oplossingen in termen van energieverbruik, duurzaamheid, tijd en geld.
  • Duidelijke overzichten van kosten en rendementen, met direct door te rekenen variabelen.

“Wij zijn een koploper in onze branche met het gebruik van geavanceerde technologieën voor het EP-W. En met onze innovatieve aanpak komt de meerwaarde van AI direct bij onze opdrachtgevers terecht.”


EP-W combineert verduurzaming en kostenbesparing

De snelle groei van WoonKeur is te verklaren door het vroeg inzien van de meerwaarde van AI voor energie-onderzoek en voor verduurzaming van vastgoed. Het bedrijf zet AI-tools dan ook breed in.

Zo analyseert AI-gestuurde beeldherkenningssoftware heel nauwkeurig inspectiefoto’s. Het ziet direct mogelijke problemen of schades. Andere AI-tools maken analyses van bouwelementen en -systemen. Hieruit blijkt onder andere waar verbeteringen in energie-efficiëntie mogelijk zijn.

Door de vele data die AI gebruikt en combineert genereren de tools effectieve oplossingen. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van de energie-efficiëntie. De tools maken het rendement en de investeringen van ingrepen zichtbaar. Denk aan isolatieverbetering versus het toepassen van energiezuinige(re) installaties.

“Met AI kan het energielabel van een woning relatief eenvoudig een categorie stijgen. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar biedt ook potentiële kostenbesparingen en betere rendementen voor onze opdrachtgevers.”


Slimme processen voor slimme mensen

Naast het opstellen van energielabels, voert WoonKeur verschillende bouwkundige inspecties uit. Bijvoorbeeld voor de aankoop en verkoop van woningen en voor renovaties van vastgoed. WoonKeur begeleidt ook complexe bouwkundige vraagstukken en grote bouw- en verduurzamingsprojecten.

In alle diensten van WoonKeur is de meerwaarde van AI duidelijk merkbaar. Van de kwaliteit en efficiëntie van de klantenservice, tot het toekomstbestendig maken van vastgoed.
  • Zo houdt het AI-gestuurde planningssysteem rekening met locatie, urgentie en de beschikbaarheid van inspecteurs. Dit betekent minder reistijd, efficiënter werken en dus kostenbesparing voor de klant.
  • Met de automatisering van klantprocessen neemt AI veel routinetaken over. Hierdoor kan het team zich nog meer concentreren op strategische en creatieve taken. En zo het verschil voor de klant maken.
  • AI analyseert alle inspectiedata en identificeert trends en patronen. De data-analyse voor marktinzichten verbetert bestaande processen, en leidt tot nieuwe diensten en oplossingen om vastgoed toekomstbestendiger te maken.

In de visie en werkwijze van WoonKeur staat AI niet op zichzelf. Om AI echt te laten werken is samenwerking en persoonlijk contact met de klant nodig.

"AI is een waardevolle tool waarmee wij nog betere diensten in de vastgoedsector leveren. Het verrijkt het werk van onze inspecteurs, maar het is hun expertise en toewijding die onze dienstverlening onderscheidt."


Bezoek de website van WoonKeur via: https://woon-keur.nl/

Ook interessant