Algemeen

Energielabel gunstig voor zuinige bouw

Een energielabel voor gebouwen kan volgens Bouwend Nederland voor een verbetering zorgen van de energieprestatie van de bestaande voorraad. De branchevereniging is daarom positief over het plan van minister Dekker om in de loop van 2007 een dergelijk label in te voeren.

De vereniging van bouw- en infrabedrijven stelt dat er wel een verplichting om te verbeteren aan moet worden gekoppeld, als blijkt dat een bepaalde prestatie niet gehaald wordt.

Europese richtlijn
In april stuurde de minister van VROM een brief naar de Tweede Kamer over de manier waarop Nederland de Europese richtlijn over de energieprestatie van gebouwen, de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) gaat invoeren. Minister Dekker kiest voor de invoering van een energielabel.

Labels
Per 1 januari 2007 zal de richtlijn in Nederlandse wetgeving worden vertaald. Ook wordt dan de organisatie voor de uitgifte van de labels opgezet en worden de benodigde adviseurs opgeleid. In de loop van datzelfde jaar nog verwacht de bewindsvrouw vervolgens het energielabel verplicht te kunnen stellen.

Kosten
Na invoering moet een eigenaar of verhuurder bij iedere gebouwtransactie een energielabel kunnen overleggen. De kosten van het energielabel worden geraamd op 200 euro. Monumenten, kerken, industriële panden en tijdelijke gebouwen hoeven geen energielabel te hebben. Bij vergelijkbare woningen in één en hetzelfde complex kan worden volstaan met een beperkt aantal labels.

Positief
Bouwend Nederland is in beginsel positief, omdat het label volgens hen kan zorgen voor een verbetering van de energieprestatie van met name de bestaande voorraad. Op het moment dat iemand die een gebouw wil kopen of huren inzicht krijgt in de energiekosten, uitgedrukt in euro´s, dan zou dat volgens de organisatie een hele praktische graadmeter kunnen zijn die bovendien ook kan worden meegenomen in de beslissing om wel of niet tot aanschaf of huur over te gaan.
Build for Life