Dossier Batibouw 2012

Energiebewuste installatie hangt af van de juiste pomp!

  BE   17 februari 2012 Bron: Advancedfair
Hugo Delaere werkt al 20 jaar als installateur te Groot-Bijgaarden (Dilbeek) met zijn firma HD Multiechniek bvba. Bij de vergelijking van twee gelijkaardige appartementsgebouwen kon hij met eigen ogen vaststellen hoe groot de invloed van het type pomp kan zijn op de jaarlijkse elektriciteitsrekening.

Toen Delaere het verschil in gemeenschappelijke kosten vernam tussen twee vergelijkbare appartementsgebouwen, ging hij op onderzoek uit. Daar waar in appartementsgebouw A de gemeenschappelijke maandelijkse kosten € 32,00 per maand bedroegen, bedroegen deze in gelijkaardig appartementsgebouw B slechts € 6,00 per maand. In beide gevallen ging het om een gebouw van 5 appartementen en hielden de gemeenschappelijke kosten het verbruik van de verlichting in de gang, de parlofoon en de sanitaire pomp in. “Om na te gaan hoe deze twee gelijkaardige appartementen zulk een verschil in verbruik kenden, heb ik een teller op de pomp geplaatst en het resultaat was verbluffend. Terwijl de teller bij de oudere pomp in gebouw A op volle toeren draaide, ging de teller in gebouw B amper omhoog. Dit illustreert hoe sterk de invloed van een verouderde, dan wel een nieuwe pomp kan zijn op het verbruik en dus ook de elektriciteitskosten van een gebouw.” De nieuwe pomp is in dit geval een sanitaire hoogrendementpomp van de NOVA-generatie van WILO.

Pompenfabricant WILO tracht met zijn “High Efficiency” campagne het bewustzijn te vergroten dat de keuze van de juiste pomp een enorme impact kan hebben op het jaarlijkse energieverbruik. Dit geldt zelfs nog sterker voor verwarmingspompen. Tegenover een oude verwarmingspomp kan met een hoogrendementpomp als Wilo-Stratos PICO € 141,00 op jaarbasis aan stroomkosten worden bespaard. Door haar energiebesparing tot 90% in vergelijking met oude ongeregelde verwarmingspompen is de Wilo-Stratos PICO, volgens de standaard meetmethode van de Europumps Commitment, efficiënter dan gelijk welke andere A-klasse pomp. De unieke 3-Watt-technologie (de pomp is zo ontworpen dat ze een minimaal verbruik heeft van slechts 3 watt) maakt dit mogelijk. De prijs van deze pomp betaalt zich dus al in het eerste jaar terug.

“Mij hoeven ze niet te overtuigen,” reageert Delaere, “het probleem is dat installateurs die sanitaire en verwarmingspompen plaatsen, zich niet altijd bewust zijn van het elektriciteitsverbruik ervan. En ook de eindklant staat hier niet steeds bij stil. Wanneer de keuze gaat tussen een meer efficiënte pomp of een mooier vensterraam, wordt vaak voor het tweede gekozen, terwijl een betere pomp na verloop van tijd juist geld oplevert. Zelfs wie bewust kiest voor energiebesparende maatregelen, kiest meestal deze die meteen gesubsidieerd worden, terwijl dit op langere termijn niet altijd de beste opties zijn. We hebben nog niet allemaal de reflex om de juiste keuzes te maken wanneer het om energiebesparing gaat.”

Ter vergelijking: een standaard CV-verwarmingspomp kost zo’n €180,00 daar waar men voor de hoogrendementpomp Stratos-PICO € 320,00 neertelt. Door het lagere verbruik van de hoogrendementpomp is de meerinvestering echter in een mum van tijd terugverdiend, zeker in tijden van stijgende energieprijzen. Wanneer men kiest voor de vervanging van zijn oude pomp, zal men na een tiental jaar – bij een woonoppervlak van 110 m² – zo’n € 1.200,00 bespaard hebben en bovendien de CO2-uitstoot met 336 kg hebben beperkt*.

In veel EU-landen worden tot nog toe vrijwel uitsluitend verouderde en energieverslindende modellen gebruikt. Daarom stelt de Europese Commissie een gestage verstrakking van de criteria qua energie-efficiëntie in het vooruitzicht. De ErP (Energy related Products)-richtlijn bepaalt dat al in 2013 95% van alle nu verkrijgbare verwarmingscirculatiepompen in feite oud ijzer worden. De efficiëntie-eisen worden in 2015 en 2020 vervolgens verder verscherpt. De Europese Commissie heeft berekend dat deze maatregelen samen kunnen leiden tot een besparing van 23 terawattuur stroom per jaar. Ter illustratie: dat is ongeveer de stroomopwekking van zes energiecentrales! Het staat dus als een paal boven water dat de toekomst bij de hoogrendementpompen ligt.

Het toekomstige verkoopverbod van “stroomvretende” installaties betekent niet dat alle oude pompen meteen moeten worden vervangen. Maar hoogrendementpompen die al aan de toekomstige eisen voldoen, zijn reeds beschikbaar op de markt, dus waarom nu al niet bijdragen aan een aanzienlijk energie-rendement? Als energiebesparende maatregel vergt de vervanging van een oude door een nieuwe pomp een relatief lage aankoopkost. Dit geldt zowel voor commerciële gebouwen als voor één- en meergezinswoningen. Naast een verlaging van de energiefactuur draagt de aanschaf van een pomp van de laatste generatie ook actief bij aan de bescherming van klimaat en milieu.

Tijdens deze overgangsperiode is voor installateurs een belangrijke rol weggelegd. Zij kunnen hun klanten nu al bewust maken van het belang van de keuze voor de juiste pomp en de impact op de energierekening, welke zeker voor jonge mensen een belangrijke uitgavepost is. De huidige EPC (Energie Prestatie Coefficient) berekening houdt op dit moment enkel rekening met bijkomende energiebesparende maatregelen, niet met de negatieve impact van energievretende apparaten in de woning die eigenlijk het E-peil zouden verhogen. Men mag hopen dat hier in de toekomst verandering in komt. De aankondiging van de nieuwe Europese regelgeving biedt aan gespecialiseerde technici alvast mooie vooruitzichten qua groeiomzet, doordat hun energiebesparende kwaliteitsproducten in de toekomst nog meer naar waarde zullen worden ingeschat door zowel private, openbare als commerciële projectontwikkelaars. Tot dan is het aan de goede raad van de installateur en het gezond verstand van de eindklant om nu al voor de juiste pomp te kiezen. Hugo Delaere van HD Multiechniek zet alvast zijn beste beentje voor.

Bezoek WILO op Batibouw van 1 t/m 11 maart 2012 te Brussels Expo, Paleis 7 stand 409.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo