Nieuwbouw

Embuild Vlaanderen tevreden met kick-start voor scholenbouw

Embuild Vlaanderen tevreden met kick-start voor scholenbouw
Onlangs heeft de Vlaamse regering 38 bijkomende scholenprojecten opgestart. Het gaat om een investering van 450 miljoen euro voor in totaal 162 000 m² extra schoolinfrastructuur. Dit kadert binnen een nieuwe fase van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. Zo wordt een vervolg gebreid aan het DBFM-programma (design, build, finance & maintenance) dat vorig jaar nog groen licht heeft gegeven voor de bouw van 27 splinternieuwe scholen.

DBFM is een vorm van publiek-private samenwerking (PPS) die scholenbouw stimuleert als noodzakelijke aanvulling op de klassieke manier van aanbesteden. Enkel door die gecombineerde aanpak kan de investeringsachterstand in het onderwijspatrimonium op termijn worden weggewerkt.

‘Scholen van Vlaanderen’ is inmiddels het derde PPS-programma voor scholenbouw dat het daglicht ziet. Daarbij zijn heel wat lessen getrokken uit het verleden. Dat voortschrijdend inzicht leidt tot efficiëntiewinsten en onderlijnt het multidisciplinaire karakter van zo’n project. Het gaat niet alleen om bouwtechniek maar ook om financiële en energetische expertise, alsook het belang van onderhoud om een duurzame lifecycle te garanderen.

“Embuild Vlaanderen kijkt tevreden terug op de realisaties dankzij de PPS-scholenbouw in Vlaanderen dat in 2006 voor het eerst van start ging. Daarom ook dat we reikhalzend vooruit kijken naar de realisatie van de projecten binnen het nieuwe programma ‘Scholen van Vlaanderen’. Dat brengt in totaal voor 1 miljard euro aan investeringen met zich mee. Goed voor de bouwsector maar in de eerste plaats en vooral voor het onderwijs in Vlaanderen dat grote noden kent”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.


De projecten zullen in de markt worden gezet door DBFM-vennootschappen, die de Vlaamse regering aanduidt. Momenteel loopt de procedure en is een eerste selectie gebeurd. Embuild Vlaanderen hoopt dan ook dat de plaatsingsprocedure snel kan worden afgerond opdat het bouwen binnen afzienbare tijd van start kan gaan. Die aanpak zorgt voor continuïteit die bouwbedrijven en andere stakeholders toelaat hun opgebouwde kennis aangaande PPS-aanbestedingen verder te valoriseren en uit te bouwen. Dat leidt ontegensprekelijk tot een verhoging van de kwaliteit in elke fase van het traject.

“Aangezien voor een derde keer werd gekozen voor een publiek-private samenwerking in scholenbouw blijft niet alleen blijft het kostenplaatje onder controle maar blijft het gebouw up-to-date dankzij verzekerd en zorgvuldig onderhoud”, aldus Marc Dillen.

Ook interessant