Algemeen

Elektrische installaties is proefstudierichting duaal leren

Nelectra, de federatie van de elektrosector, is opgetogen dat Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters de studierichting ‘elektrische installaties’ kozen als proefstudierichting duaal leren in het schooljaar 2016-2017. De sector van de elektriciens: installatie en distributie heeft dringend nood aan goed opgeleide jongeren. Er zijn in deze sector heel wat hardnekkige knelpuntberoepen en die kunnen alleen weggewerkt worden door een goede samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

De Vlaamse regering wil het huidige systeem van leren en werken opwaarderen en van duaal leren een sterke leerweg maken met aan het einde ervan een erkende beroepskwalificatie. Minister Crevits en minister Muyters maakten zes proefprojecten bekend waaronder ook de voltijdse opleiding ‘elektrische installaties’ uit het beroepsonderwijs. Deze studierichting richt zich vooral op het leren werken met eenvoudige en meer ingewikkelde residentiële en industriële elektrische installaties. In het proefproject zullen leerlingen uit deze opleiding voortaan minstens 60% van hun totale studietijd doorbrengen op de werkvloer.

“Wij zijn ervan overtuigd dat dit proefproject ‘duaal leren’ een echte meerwaarde is voor de sector van de elektriciens: installatie en distributie. Onze sectororganisatie Volta is de ideale partner om dit project uit te werken, en wij kijken dan ook uit naar de eerste resultaten”, zegt Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra.

Goed gekwalificeerd, geschoold personeel vinden, is bijzonder moeilijk voor bedrijfsleiders van elektrobedrijven. De lijst met knelpuntberoepen in deze sector is heel erg lang en dit al enkele jaren. De vraag naar technici is veel groter dan het aanbod. Deze knelpunten wegwerken kan alleen door een optimale samenwerking tussen onderwijs en werkgevers.

“Onze bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen zijn ervan overtuigd dat leerlingen het beroep niet louter op de schoolbanken kunnen aanleren maar ook op werkvloer waar ze toegang hebben tot nieuwe en vernieuwende installaties en materialen”, benadrukt Viviane Camphyn.

Duaal leren is een win-win situatie voor werkgevers en jongeren. Werkgevers krijgen meer tijd om hun toekomstig personeel op te leiden en jongeren ondervinden op de werkvloer meer dan ooit dat deze sector een boeiende, uitdagende sector is met heel wat toekomstmogelijkheden.

Ook interessant


Build for Life