Algemeen

Electrabel lonkt naar Eneco

Het energiebedrijf Electrabel wil de Nederlandse markt op om stroom te leveren aan consumenten. Een mogelijkheid om dit te doen, is het Nederlandse energiebedrijf Eneco over te nemen. Directeur A. Hofman van Electrabel liet donderdag tijdens een persbijeenkomst in Brussel doorschemeren dat dit een serieuze optie is.

Eneco, dat na de overname van Remu 2,1 miljoen klanten telt, is aantrekkelijk voor Electrabel. Als derde energiedistributeur in Nederland beschikt het over een klantenbestand dat de Belgen op eigen houtje niet kunnen opbouwen vanuit de positie die ze op de Nederlandse markt hebben. Een overname van een van de twee grote partijen, Essent en Nuon, lijkt voor de Belgen ook financieel moeilijk haalbaar.

Electrabel is al actief in Nederland. Het bedrijf levert stroom aan grote ondernemingen, zoals Philips. Daarnaast levert het stroom aan middelgrote ondernemingen. Beide markten zijn in Nederland al vrijgegeven.

Het kabinet besloot onlangs, ook tot teleurstelling van Electrabel, om de laatste fase in het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt met een half jaar uit te stellen. Dat betekent dat 7 miljoen huishoudens, consumenten en kleine bedrijven, op 1 juli 2004 hun eigen stroom- en gasleverancier kunnen kiezen. Het Belgische bedrijf wil ook op deze markt in Nederland een positie verwerven als stroomleverancier. Dat op eigen kracht doen ’vanuit het niets’ is onmogelijk, erkende Hofman.

Electrabel is behalve stroomleverancier aan grote en middelgrote ondernemingen ook een belangrijke producent van stroom in Nederland. Het bedrijf heeft hier zeven centrales en levert 20 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Eneco beschikt, in tegenstelling tot Essent en Nuon, niet over eigen productiecapaciteit.
Build for Life