Second Home

Einde aan prijsdalingen tweede verblijven in Spanje?

Na bijna zeven jaar komt er in Spanje een einde aan de prijsdalingen van woningen. Maar het zal nog even duren voordat de prijzen weer flink gaan stijgen. Kredietbeoordelaar Fitch meldde in een donderdag verschenen rapport dat Spaanse banken ook weer geld beschikbaar stellen voor hypotheken. Maar de kredietbeoordelaar waarschuwt voor te veel optimisme. Onder meer vanwege de hoge werkloosheid in Spanje mag niet verwacht worden dat de huizenprijzen snel weer fors omhoog zullen gaan. Ook het overschot aan onverkochte nieuwbouwhuizen vormt belemmeringen voor (sterk) prijsherstel

Huizenprijzen met 70% gedaald

Sinds het begin van de huizencrisis in Spanje (2007/2008) zijn de huizenprijzen gemiddeld met 70% gedaald, zegt Fitch. Makelaars zijn ook aanzienlijk met hun prijzen gezakt. Die ontwikkelingen hebben gezorgd voor een nieuwe marktconsensus en meer transparantie in de markt.

Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) hebben 768.000 tussen 2002 en 2011 nieuwgebouwde woningen geen bewoners. De zich geleidelijk aan herstellende huizenmarkt weerspiegelt het eveneens voorzichtige macroeconomisch herstel in Spanje en de bereidheid van Spaanse banken om tegen lagere winstmarges dan voorheen geld uit te lenen voor bijvoorbeeld hypotheken.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant