Nieuwbouw

Eigentijdse Europese school in Laken bijna klaar

Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, stelde onlangs tijdens een werfbezoek vast dat de bouwwerken van de 4de Europese school in Laken goed opschieten. De Regie der Gebouwen transformeert er de vroegere Koninklijke Kadettenschool in de Sint-Annadreef 86 tot een eigentijdse Europese school. In september 2012 gaat de school voor 2.500 à 3.000 leerlingen open. De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer en investeert 88 miljoen € in het project.

Servais Verherstraeten: “Deze vierde Europese school in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dringend noodzakelijk omdat de behoefte aan klaslokalen steeds toeneemt. Dat is een gevolg van de toetreding van nieuwe lidstaten tot de Europese Unie. Om de rol van Brussel als Europese hoofdstad te consolideren, moet uiteraard ook worden voorzien in onderwijs voor de internationale gemeenschap in de stad.”

De nieuwe school voor 2.500 à 3.000 leerlingen zal een kleuterafdeling, een lagere afdeling en een middelbare afdeling omvatten. In het centrum van de site bevinden zich de gemeenschappelijke functies van de school waarrond de kleuterschool, de lagere en de middelbare school worden gebouwd. Elke school is op haar beurt rond haar eigen speelplaats of patio opgebouwd. Zo vormt de schoolsite een geheel van verschillende polen, die elk hun eigen identiteit bewaren en in elkaar overvloeien. De lagere en middelbare school situeren zich in het hogere gedeelte van de site, rond de vroegere paradekoer. De kleuterschool bevindt zich in het lagere gedeelte van de site.

De schoolbussen zetten de kinderen af op een stelplaats binnen de schoolmuren. De ondergrondse parking onder de stelplaats is voorbehouden voor de personeelsleden. Ouders kunnen er wel in alle veiligheid hun kinderen afzetten in een Kiss and ride zone. De in- en uitrit van deze parking bevindt zich in de Sint-Annadreef, evenals de toegang voor voetgangers en fietsers.

Lees verder op Architectura.be