EfficiŽnte afwatering zorgt voor een duurzaam balkon

  BE   17 juni 2010 Bron: VPR Consult
EfficiŽnte afwatering zorgt voor een duurzaam balkon
Balkons in beton, aangetast of beschadigd door de combinatie van stagnerend en insijpelend hemel- en kuiswater en winterse vrieskou, zijn niet alleen esthetisch een doorn in het oog. Erger nog, op termijn kunnen zelfs erg gevaarlijke situaties ontstaan. De oplossing voor het probleem schuilt in een doeltreffende afwatering. Een kolfje naar de hand van ACO Passavant.

Water en vrieskou. Het is ook voor de betonstructuur van elk balkon nefast. Afschilferend beton legt het wapeningsstaal bloot, waardoor het gaat roesten en uitzetten. De sterkte van de dragende structuur verzwakt en op langere termijn kan het balkon beginnen afscheuren en zelfs instorten.
Voor het zover komt, kunnen betonscheurtjes en waterdoorsijpeling al de nodige hinder veroorzaken voor de bewoners van de onderliggende verdieping. En zeg nu zelf, een vieze, beschadigde vloerplaat maakt uw balkon toch heel wat minder aantrekkelijk om te vertoeven?

Kies voor de grondige aanpak, ga voor inox

Wie gaat voor een nieuwbouw of de renovatie van zijn balkon, kan tegenwoordig een beroep doen op hoogwaardige waterdichtingsproducten om de problematiek te counteren. Een elastisch, vloeibaar gegoten vloeroppervlak sluit insijpeling in het betonoppervlak uit. Heikel punt blijft evenwel het aanwerken van deze membranen aan de afvoerputten die het water van het oppervlak afvoeren. Ze hechten immers onvoldoende vast aan de flenzen van de nog veel gebruikte vloerafvoerputten uit kunststof, zodat op die plaatsen het risico op lekken, en bijgevolg ook schade, reŽel blijft. De broosheid en het goedkope karakter van het materiaal maken dat kunststof niet onmiddellijk de ideale keuze is voor een betrouwbare toepassing met een lange, esthetische levensduur.

ACO adviseert het gebruik van inox balkonafvoeren. Met inox is de aanhechting van de waterdichtingsmembranen wel gegarandeerd en is er dus een perfecte waterdichting over het volledige balkon. Roestvrij staal of inox is bovendien duurzaam, weer- en vandalismebestendig, esthetisch en niet breekbaar. Onmiskenbare troeven voor een geslaagde renovatie en een veilig balkon. En de praktijk wijst het uit ... Voor de vele appartementsgebouwen in onze kuststeden wordt nagenoeg niet anders meer voorgeschreven als oplossing voor de invretende, zoute lucht.

Kies voor ťťn van de drie afvoerputten, of misschien wel voor een balkonafvoergoot

Model BA-SP is de standaard balkonafvoer voor opvang van oppervlaktewater van grotere balkons. Het bovenvlak van 200 bij 200 mm past in het patroon van de meeste terrastegels. De afvoerput heeft de nodige voorzieningen voor aanwerking van waterdichtingen met kwartskorrels of verfvlokken. Enkel het ronde rooster is zichtbaar op het balkon.
Voor kleinere balkons raadt ACO model BA-E10 (100 bij 100 mm) aan, terwijl het derde type - model BA-DV - de standaard balkonafvoer is met extra inloop voor de afvoerbuis komende van een hogerliggend balkon.
Al deze balkonafvoeren hebben een lange uitloopbuis die door de volledige dikte van de betonplaat gaat, zodoende kunnen er in de constructie geen lekken ontstaan door een slechte verbinding tussen afvoerput en -buis.

Maatwerk en balkonafvoergoten

Voor grotere projecten worden indien nodig balkonafvoerputten op maat geproduceerd. En omdat bij ACO innovatie een kernbegrip is, behoort ook lijnafwatering voor balkons tot de mogelijkheden. In plaats van het leggen van diverse vloerhellingen naar ťťn punt, wordt in dit geval slechts gewerkt met ťťn helling naar de gootlijn toe. Een efficiŽnte afwatering is gegarandeerd zonder plasvorming. En er is het plaatsingsgemak ... De afvoergoot doet in wezen dienst als handige leidraad voor het leggen van de gehele chape.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo