Verhuizen

Efficiënt verhuizen doe je zo

Efficiënt verhuizen doe je zo
Verhuizen, we ontkomen er vaak niet aan, maar laten we eerlijk zijn, het is zelden een activiteit waar we reikhalzend naar uitkijken. Het inpakken, organiseren en sjouwen van al onze bezittingen kan een stressvolle onderneming zijn. Toch hoeft verhuizen geen nachtmerrie te zijn als je het efficiënt aanpakt.

Niet efficiënt verhuizen doe je zo

Niet-efficiënt verhuizen ontstaat vaak door een gebrek aan planning en organisatie. Het is het op het laatste moment inpakken, een gebrek aan een gestructureerde aanpak en overhaaste beslissingen nemen.

Het gevolg? Tijdverlies, gestreste verhuizers en mogelijk beschadigde bezittingen. Laten we deze valkuilen vermijden en ons richten op een positieve verhuiservaring. Neem de tijd om te plannen, organiseer je taken en vermijd last-minute stress.

Een gestructureerde aanpak en het maken van weloverwogen beslissingen zullen niet alleen de efficiëntie vergroten, maar ook de algehele tevredenheid van de verhuizing verbeteren. Zo kunnen we de stress verminderen en ons concentreren op een soepele overgang naar ons nieuwe thuis.

Efficiënt verhuizen doe je zo

Nu weten we hoe je niet efficiënt verhuisd en de gevolgen ervan. Maar hoe doe je dan wel efficiënt verhuizen? Geen stress, hieronder vindt je onze vijf tips.

Doe spullen alles weg

Het is verleidelijk om alles wat je hebt gewoon in dozen te stoppen en mee te nemen naar je nieuwe huis. Maar dit kan een overweldigende taak zijn. Maak het jezelf wat gemakkelijker door eerst een grondige opruiming te houden.

Ga door al je spullen en wees genadeloos: wat gebruik je niet meer of heb je niet nodig? Door ongebruikte of overbodige items weg te doen voordat je begint met inpakken, zorg je ervoor dat je minder spullen hoeft te verhuizen.

Dit betekent minder dozen om in te pakken, minder gewicht om te tillen en minder rommel om uit te pakken in je nieuwe huis. Bovendien begin je op deze manier met een schone lei in je nieuwe ruimte, zonder overtollige last uit het verleden. Neem de tijd om kritisch te kijken naar wat je echt nodig hebt en wat je kunt missen.

Maak een verhuismap voor een efficiënte verhuizing

Een verhuizing is een hele klus, maar een goede voorbereiding maakt het een stuk eenvoudiger. Daarom is het slim om een speciale map te maken, een soort kompas voor je verhuizing. Denk erover na om het niet digitaal, maar op papier te doen, voor het geval je computer of telefoon leeg is tijdens de verhuizing. Zo heb je altijd alle belangrijke informatie bij de hand als je het nodig hebt.

Wat je zeker in deze map moet stoppen:
 • Nieuwe adressenlijst
  Schrijf op waar je straks allemaal naartoe moet, zoals de nutsbedrijven, scholen, dokter en andere belangrijke plekken.
 • Papieren van je nieuwe huis
  Stop alle papieren over je nieuwe huis erin, zoals het huur- of koopcontract en afspraken met de makelaar.
 • Verhuispapieren
  Bewaar alle papieren van het verhuisbedrijf, zoals offertes, afspraken en contactgegevens.
 • Geldzaken
  Hou belangrijke geldzaken bij, zoals bankpapieren, betaalbewijzen en verzekeringspapieren.
 • Je ID bewijs
  Zorg dat je ID, rijbewijs, paspoort en andere belangrijke papieren veilig zijn.

Pak zo ver mogelijk van tevoren in

Ideaal gezien weet je ruim van tevoren van een verhuizing (zelfs als je niet zeker bent van de uiteindelijke bestemming), weken of zelfs maanden. Begin met het inpakken van seizoensgebonden items en dingen die je niet zult missen. Als je in de zomer verhuist, kun je bijvoorbeeld winterjassen en waarschijnlijk boeken en andere sporadisch gebruikte items alvast inpakken. Wanneer het eindelijk tijd is om te verhuizen, zijn veel items al klaar om te gaan, wat stress vermindert.

Boek de verhuizers vroeg

Als je Budgetverhuisservice inhuurt, benodigdheden huurt, of professionals zoals schilders of schoonmakers voor het huis inhuurt, boek dan vroeg. Wachten kan betekenen dat je een hogere prijs betaalt of helemaal geen vrachtwagen of verhuizers kunt krijgen, vooral in het hoogseizoen van verhuizingen.

Regel nutsvoorzieningen voor je nieuwe plek

Zodra de data zijn vastgesteld, neem contact op met je nutsbedrijven om service in te plannen voor je nieuwe huis. Je wilt daar niet aankomen, moe van de verhuizing, om erachter te komen dat de elektriciteit, water of verwarming is afgesloten. Plan het van tevoren en houd de verzoeken bij in je verhuismap. Tegelijkertijd vraag je om service stops voor je vertrekdatum bij je huidige huis.

Ook interessant