Nieuwbouw

Eerste woningen Venlo-Noord fase 2 bijna af

De eerste 18 nieuwbouwwoningen van het gebiedsontwikkelingsplan Venlo-Noord fase 2 zijn bijna gereed. De nieuwe bewoners hebben onlangs een kijkje mogen nemen in hun toekomstige huis. Afhankelijk van de weersomstandigheden deze winter, krijgen zij naar verwachting begin januari de sleutel. Woonwenz heeft dit eerste deelproject van de gebiedsontwikkeling in de wijk in slechts drie maanden tijd gerealiseerd.

De afgelopen jaren investeerden Woonwenz en de gemeente fors in fase 1 van de herstructurering van Venlo-Noord, het gebied ten zuiden van de Karbindersstraat. Direct na de zomervakantie is met de bouw van de eerste 18 woningen een start gemaakt met fase 2. Deze woningen maken deel uit van de in totaal 53 grondgebonden woningen die ten noorden van de Karbindersstraat, tussen de Pelsmakersstraat, Adelborstenstraat en de Schutroestraat, gebouwd worden. De woningen, met huurprijzen onder de huurtoeslaggrens, worden gefaseerd toegewezen aan de huidige bewoners in dit gebied. De verouderde huurwoningen waarin zij nu wonen worden gesloopt.

Snelle bouwtijd

Aannemer Jongen Venlo heeft het casco van de woningen, bestaande uit wanden, vloeren en dakkappen in de fabriek laten maken, deze worden kant en klaar geleverd op de bouwplaats. De ruwbouw van de woningen was door dit bouwprincipe al in drie weken zichtbaar. De bouwactiviteiten volgen elkaar in hoog tempo op. De eerste steigers zijn inmiddels weggehaald en in de woningen wordt al gewerkt aan de afwerking. De nieuwe bewoners hebben afgelopen week al een kijkje mogen nemen in twee woningen die bijna klaar zijn.

Woningtypen

In totaal maken in het plangebied 182 sociale huurwoningen plaats voor 53 nieuwe sociale huurwoningen (34 levensloopbestendige woningen en 19 eengezinswoningen). Het aantal woningen en de uitvoering hiervan zijn bepaald na huiskamergesprekken en een woonwensenonderzoek onder de bewoners. Vervolgens heeft ontwikkelaar en aannemer Jongen Venlo de woningen in samenwerking met 2.0 Architecten ontworpen. De eengezinswoningen zijn ideaal voor gezinnen met kinderen en hebben een grote leefruimte met open keuken, drie slaapkamers en een zeer ruime zolder. De levensloopbestendige woningen zijn zeer geschikt voor senioren, vanwege het volledige woonprogramma met slaapkamer en badkamer op de begane grond. Deze woningen zijn mede vanwege de ruime eerste verdieping echter ook geschikt voor tweepersoonshuishoudens, kleine gezinnen of alleenstaanden met of zonder kinderen.

Het totale nieuwbouwplan van 53 woningen wordt in fasen uitgevoerd, omdat de woningen op de plek komen waar nu nog te slopen woningen staan. De bewoners van deze woningen worden direct geherhuisvest in de nieuwbouw. Tussentijds worden in het plangebied leegkomende woningen gesloopt om plaats te maken voor de volgende bouwfasen. Medio volgend jaar wordt gestart met het tweede bouwblok aan de Schippersstraat en Zoutmetersstraat. De nieuwe bewoners van deze huizen krijgen naar verwachting eind 2014 de sleutel.

Openbare omgeving

Omdat er aanzienlijk minder woningen terugkomen dan er aanvankelijk stonden, is er veel ruimte voor groen, parkeren en speelvoorzieningen. Samen met de gemeente hebben bewoners van Venlo-Noord gewerkt aan een invulling en ontwerp voor een buurtpark met natuurlijke materialen en speelvoorzieningen, gelegen in de driehoek Zoutmetersstraat / Rummerkampstraat / Schutroestraat. Tevens worden de Rummerkampstraat en Schutroestraat ter hoogte van de nieuwe woningen volledig opnieuw ingericht. Parkeren kunnen de bewoners op eigen terrein of in de daarvoor aangelegde parkeerplaatsen. De herinrichting van de Rummerkampstraat en Schutroestraat is eind 2013 gereed. Het buurtpark is in het voorjaar van 2014 klaar.

Samen bouwen aan onze droomwijk

Kenmerkend voor de gebiedsontwikkeling in Venlo-Noord zijn ook de sociale projecten die veelal in samenwerking met basisschool Kleurrijk worden uitgevoerd. In de eerste fase van de gebiedsontwikkeling zijn deze projecten, onder de noemer Respect voor de Wijk, regelmatig in de prijzen gevallen. Ook nu is de basisschool nauw betrokken bij de bouwactiviteiten en worden in samenwerking met Woonwenz, gemeente en Jongen activiteiten georganiseerd gerelateerd aan het thema ‘Samen bouwen aan onze droomwijk’. Kinderen van groep 8 volgen een lesprogramma en voeren diverse leefbaarheidsinitiatieven uit. Zo hebben zij in juli zonnebloemen ingezaaid die onlangs geoogst zijn en aan de bewoners zijn uitgedeeld. De leerlingen bezoeken daarnaast meerdere malen het bouwterrein en maken daarbij kennis met allerlei facetten van de bouwwereld. Van metselwerk en het stellen van wanden tot de werkzaamheden van een elektricien.

Ook interessant