Duurzaam Bouwen

Eerste warmtenet voor Kuurne en Harelbeke

In Kuurne en Harelbeke gaat energiedistributiebedrijf Eandis meer dan zes kilometer nieuw warmtenet aanleggen. Daarmee zal de restwarmte van de naburige afvalverbrandingsinstallatie van Imog bijna 700 nieuwe gezinswoningen voorzien van duurzame verwarming en warm water. De toepassing van deze innovatieve techniek is een primeur voor de regio.

Duurzame verkaveling in de steigers

In de West-Vlaamse gemeenten Kuurne en Harelbeke komt een nieuwe verkaveling, goed voor een oppervlakte van 15 hectare. Daar zullen op termijn bijna 700 energie-efficiënte woningen worden gebouwd. In een eerste fase worden er ongeveer 350 woningen voorzien, in verkaveling Groeningheververij/Ter Perre. De bouw daarvan is in handen van projectontwikkelaars Dumobil en Paul Huyzentruyt en zal vijf jaar duren, van 2015 tot 2020. In een volgende fase komen daar nog ongeveer 400 gezinswoningen bij.

Rik Soens, Voorzitter Imog: ‘Voor de verwarming van de woningen wordt resoluut de kaart van duurzame energie getrokken, via een warmtenet als verwarmingssysteem. Daarbij wordt de restwarmte van onze naburige afvalverbrandingsinstallatie van Imog gebruikt als energiebron.’

Lees verder op Architectura

Ook interessant