Nieuwbouw

Eerste steenlegging voor IncubaThor-project Genk

IncubaThor Wetenschapspark Waterschei nv (KU Leuven, LRM en stad Genk) gaven op 10 oktober het startschot voor de bouw van een Energie-incubator op het Thor Park in Genk.
Genk leeft, ook op wetenschappelijk vlak. Naast EnergyVille, een Europees erkend onderzoeksinstituut voor slimme energievormen, zal in de toekomst de nieuwe IncubaThor de skyline van het Genkse wetenschapspark verrijken. Dit nieuwe wetenschapsproject werd ontwikkeld door architectenbureau Poponconi & Lootens Architecten in samenwerking met VK Engineering. Aannemer STRABAG Belgium nv is bevoegd voor de bouwwerken. De nieuwbouw van de IncubaThor vormt de eerste fase van twee te realiseren panden in cluster I van het masterplan HUB architecten. "De gedeeltelijke ingraving van de parking in de mijnsite creeërt een aanzienlijk bovengronds volume. Boven de parking ontstaat een dek met een mooi uitzicht op het omliggende landschap en het hoofdgebouw. Wanneer beide gebouwen van cluster I voltooid zijn, ontstaat een doorwaadbaar ‘werkerf’, waarlangs de gebouwen toegankelijk zijn.” aldus architect Jascha Rondou.

Typerend voor dit Genkse sterproject is de flexibele inrichting in functie van de variërende oppervlakte voor startende bedrijven. Voor de indeling is gekozen voor een ‘slim plan’, waarbij circulatie, servicezone en kantoren in drie langse stroken zijn georganiseerd. Het gebouw heeft een bovengrondse oppervlakte van 5850 m², beschikt over 2 halfondergrondse parkeerlagen met in totaal 120 plaatsen, en omvat 4 bouwlagen voor kantoren, in te richten tot een 14-tal units. De incubator wordt uitgebaat als een dienstencentrum, met centraal onthaal en vergaderfaciliteiten. De totale kostprijs van het gebouw bedraagt 8,25 mio euro. Het gebouw opent, zonder onvoorziene omstandigheden, midden 2014.