Algemeen

Eerste stap in strijd tegen oneerlijke concurrentie buitenlanders

Het is voor Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, van het grootste belang dat buitenlanders op een eerlijke manier concurreren met Vlaamse bedrijven en door de overheid kunnen gecontroleerd worden. Limosa, de op stapel staande meldingsplicht van gedetacheerde (buitenlandse) werknemers en zelfstandigen, is een eerste belangrijk instrument in de strijd tegen de deloyale concurrentie van buitenlandse bedrijven. Het laat de overheid toe na te gaan wie waar aan het werk is. Van belang is uiteraard dat de inspectiediensten deze meldingsplicht ook controleren en desgevallend sanctioneren. Wie hier illegaal aan het werk is of beroep doet op dergelijke firma’s en personen, moet streng aangepakt worden. Ook particuliere opdrachtgevers die met concurrentieverstoorders in zee gaan, mogen de dans niet ontspringen.

Limosa, de voorafgaande melding van gedetacheerde (buitenlandse) werknemers en zelfstandigen, is een eerste belangrijk instrument om de deloyale concurrentie van buitenlanders aan te pakken, aldus Bouwunie. Vorige week bleek nog uit een Bouwunie-enquête dat 65% van de bedrijfsleiders van Vlaamse bouwkmo’s oneerlijke concurrentie ondervindt van onderdanen uit de nieuwe EU-landen die hier actief zijn. Deze concurrentie - het gaat volgens 92% over zwartwerk - heeft vooral lagere prijzen en minder werk tot gevolg. Bouwunie pleit voor een strenge aanpak van deze concurrentie.

De meldingsplicht Limosa zal ingaan op 1 april 2007. De overheid weet zo dat onderneming X met werknemers Y aan het werk is op werf Z. De inspectie kan zo efficiënter controleren en de oneerlijke concurrentie daadwerkelijk aanpakken.
Bouwunie vraagt de inspectie daarnaast ook de nodige aandacht te besteden aan bedrijven en arbeiders die hier illegaal aan het werk zijn. Deze zullen ook de aanmeldingsplicht aan hun laars lappen. Ze zijn moeilijker opspoorbaar, maar daarom niet minder "schadelijk".
Het is ook belangrijk dat de aannemers en de opdrachtgevers kunnen nagaan of de Limosa-melding is gebeurd. Of m.a.w. een bedrijf zich regulier heeft aangemeld. Een te consulteren website kan hier een oplossing betekenen.

De strijd tegen de oneerlijke concurrentie vraagt volgens Bouwunie ook gerichte controles en inspecties, goedkope overuren en het toelaten van zaterdagwerk om Vlaamse bouwbedrijven concurrentieel te maken tegenover buitenlanders en het opleiden van Belgische werklozen en werkzoekenden om de talrijke bouwvacatures in te vullen.
Build for Life