Nieuwbouw

Eerste spadesteek uitbreiding Clementwijk Sint-Niklaas

In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. Vlaamse minister Freya Van den Bossche gaf de eerste spadesteek op zaterdag 4 mei 2013. In een eerste fase zal Clementwijk² plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen bestemd voor verschillende bewonersgroepen en een stadsdeelpark van 4 ha. In een tweede fase wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen en met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een school, kinderopvang en een buurtwinkel.

Wonen in het landschap
Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. Er wordt compact gebouwd zodat er veel ruimte overblijft voor een groot park. Er komen rijwoningen met 2 tot 3 bouwlagen en gestapelde woningen met 3 tot 5 bouwlagen rond het park.

Een autoluwe woonwijk met speel- en leefstraten
In de woonwijk krijgen fietsers en voetgangers voorrang. De woonvelden zijn wel bereikbaar voor auto’s, maar er is geen kriskras verkeer door de wijk. Auto’s worden geparkeerd op gebundelde parkings in de woonvelden en voor bezoekers zijn er parkings aan de rand van de wijk zodat de straten gezellige leef- en speelstraten worden. Een fijnmazig fiets- en wandelnetwerk loopt door de wijk en verbindt de woningen, het park, de winkel, de school en het kinderdagverblijf. Via de Mechelen-Terneuzenwegel sta je in een mum van tijd met de fiets aan het station. Het doortrekken van buslijn 1 zorgt voor een optimale bereikbaarheid met het openbaar vervoer.



Een groot, natuurrijk park met veel belevingswaarde
Naast de woonvelden komt een groot, natuurrijk park waarin heel wat te beleven zal zijn. De bestaande grachten en knotwilgen worden zoveel mogelijk behouden. Bloemenweiden, bloemrijke ruigtes en struweel zorgen voor een grote biodiversiteit. Er komen school- en buurttuintjes (fase 2), avontuurlijke speelzones, ontmoetingsplekken voor grote en kleine evenementen... Het park wordt het kloppend hart van de wijk.

Cohousing
In Clementwijk² komt ook een project voor ‘cohousing’ voor een 20-tal privé-woningen. Een cohousing gemeenschap bestaat uit meerdere families (en alleenstaanden), die elk hun eigen huis of appartement bewonen, maar daarnaast gemeenschappelijke delen gebruiken en beheren, zoals een tuin, een grote leefruimte met eetzaal en keuken, wasfaciliteiten en kinderopvang. Cohousing Waasland is nog op zoek naar geïnteresseerde medebewoners. Interesse: info@cohousingwaasland.be