Algemeen

Eerste minister in bouwfraude gehoord

De zakenman Koop heeft in oktober 2001, een maand voor de uitzending van Zembla over bouwfraude, tegen Tineke Netelenbos gezegd dat er géén schaduwboekhouding was bij zijn bedrijf. Dat heeft de voormalig minister van Verkeer en Waterstaat verklaard tegenover de commissie-Vos.

Koop had Netelenbos destijds om een gesprek gevraagd na het lezen van een krantenbericht over bouwfraude. Opmerkelijk is wel dat in het artikel de namen van de onderneming Koop Tjuchem en Bos niet werden genoemd.

Koop vertelde de toenmalig minister dat zijn ex-werknemer Bos leugens verspreidde over een schaduwboekhouding, volgens hem uit rancune omdat Bos ontslagen was na een strijd met directeur Veerman van Koop Tjuchem. Netelenbos maakte geen melding van het gesprek bij Justitie, omdat die volgens haar al op de hoogte was.

Netelenbos wist dat de toenmalige Kamerleden Van Gijzel en Leers al in 2000 een dergelijke zaak op het spoor waren. Zij had hen toen doorverwezen naar Justitie. De naam van Bos is destijds niet genoemd.

Miskleun
Verder ontkende Netelenbos tegen kamerlid Van Gijzel de uitzending van Zembla over bouwfraude afgedaan te hebben als een miskleun, een 'canard'. Ze zou hem slechts gewaarschuwd hebben voorzichtig te zijn met het meewerken aan de uitzending.

Daarmee reageerde ze op de beschuldigingen die Van Gijzel eerder tijdens diens verhoor had geuit. Van Gijzel zei verder dat de minister er bij Melkert op had aangedrongen hem zijn woordvoerderschap Verkeer te ontnemen. De bron daarvan zou Van Gijzel vertrouwelijk aan de commissie geven.

'Beetje gebluft'
Over de zaak met de Schipholspoortunnel verklaarde Netelenbos dat ze nooit contact met het OM heeft gezocht om een schikking van de fraude te bespoedigen. Eerder wekten Strukton-topman Witzel en ex-Tweede-Kamerlid Van Gijzel tijdens hun verklaringen wel die suggestie. "Ik ben daar zeer gepikeerd over", aldus de voormalig minister.

Netelenbos gaf wel toe dat het terugvragen van subsidies bij de NS misschien juridisch niet helemaal waterdicht was. Omdat haar ministerie een paar jaar eerder nog extra subsidie in het project had gestoken, wilde ze zeker 50 miljoen terug. "Ik had maar één missie: ik wilde geld terug. Ik heb misschien ook best een beetje gebluft", aldus Netelenbos.
Build for Life