Algemeen

Eerste lustrum voor West-Vlaamse Houtproef

De West-Vlaamse Houtproef, het initiatief van de schrijnwerkersverenigingen van de Confederaties Bouw Zuid- en Noord-West-Vlaanderen is aan haar eerste lustrum toe. De huldiging van de geselecteerden vond plaats op vrijdag 27 mei, het decor was de Koninklijke zaal van de Ieperse Lakenhallen. In totaal kregen 31 laureaten door provinciegouverneur Paul Breyne hun getuigschrift en een mooie prijs overhandigd.
Twintig scholen schreven 329 leerlingen, afkomstig uit het 4de jaar van de houtafdelingen van het technisch-, beroeps- en buitengewoon secundair onderwijs, in voor deze editie van de West-Vlaamse Houtproef.

Voorzitter Gilbert Waelkens van het Inrichtend Comité stelde met genoegen vast dat de Houtproef een vaste waarde is geworden. “Doelstelling van de Houtproef was een nauwere samenwerking tussen de bedrijven en scholen in de hand te werken, in aanvulling van de stageplaatsen. Deze samenwerking is er ene heeft als resultaat een betere voorbereiding van de leerlingen op het latere beroepsleven en een vlottere integratie in onze bedrijven. Door de goede werking van de werkgroep en in overleg met de pedagogische begeleiders en de technische adviseurs, kunnen wij onze Houtproef jaarlijks verbeteren en aanpassen aan de evolutie en de noden van deze tijd.”

“Het beroep van schrijnwerker is niet zo eenvoudig” vervolgde de voorzitter “In een tijd van bandwerk en automatisatie, is het bij ons nog steeds nodig individueel te kunnen werken, bijvoorbeeld op verplaatsing. Het vraagt stielkennis, handigheid en diep doordenken om alles tot een goed einde te kunnen brengen. Maar de betrokkenheid bij het project geeft ook grote voldoening in het werken. Het zijn juist die zaken die wij willen verwerken in de houtproef.”

Gemeenschapsdirecteur Georges Vandromme feliciteerde alle leerlingen met hun uitstekende resultaten en prees de motivatie, inzet bereikte technische kennis en verworven vaardigheden van de laureaten.
“Dat de West-Vlaamse schrijnwerkers veel belang hechten aan de Houtproef, bewijst het feit dat ze er vele uren kostbare tijd in investeerden. Deze Houtproef is tevens een uitstekend middel om het houtonderwijs en het vakmanschap te promoten en het imago hoog te houden. Want denk eraan: één grammetje imago is meer dan duizend kilo prestaties.”
Naar aanleiding van dit lustrum richtte de gemeenschapsdirecteur Vandromme nog een ode aan de schrijnwerker in de vorm van enkele persoonlijke verzen, die het beeld illustreren van de schrijnwerker als diamant, symbool voor de veelzijdigheid van zijn vakmanschap.
Georges Vandromme eindigde met twee bedenkingen: “Leiding geven aan mensen, hetzij als werkgever, hetzij als leerkracht is een ambacht. Het is geen kunst en zeker geen wetenschap. Leiding geven vergt wijsheid, geduld, ervaring, gezag, overtuiging en realisme. Ook moeten wij met zijn allen competent en toegewijd blijven en in staat zijn om in teamverband te werken. Het leervermogen ontwikkelen en het verantwoordelijkheidsgevoel verhogen, zijn twee belangrijke aspecten om te bewaken.”

Door andere verplichtingen liet provinciegouverneur Paul Breyne even op zich wachten voor de prijsuitreiking. Maar na enig geduld konden de laureaten dan toch hun prijs ontvangen uit handen van de provinciegouverneur.
Build for Life