Eerste huis Gaudí vanaf 2017 toegankelijk voor het publiek

29 augustus 2016 Bron: Logic-Immo
Barcelona krijgt nieuwe trekspleister! De wereldberoemde Catalaanse architect Antonio Gaudí (1852-1926) is op zijn eentje verantwoordelijk voor enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona. Volgend jaar komt er daar naar alle waarschijnlijkheid nog eentje bij. Het eerste huis dat hij ooit ontworpen heeft, opent dan de deuren voor het grote publiek.

Gaudí: dwaas of genie?

Gaudí is niet zomaar een architect. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de organische architectuur en het Catalaans modernisme. Zijn opvallende stijl zorgde ervoor dat de opleidingdirecteur na Gaudí’s diploma-uitreiking uitriep: “Ik heb een dwaas of een genie laten slagen!”

Gaudí’s magnum opus, de Sagrada Família, is wereldberoemd. Deze nog steeds onafgewerkte basiliek in Barcelona mag elk jaar rekenen op twee à drie miljoen bezoekers. Daarnaast trekken ook andere ontwerpen van Gaudí zoals Parc Guëll, Casa Batlló en Casa Milà drommen kijklustigen naar Barcelona.

Casa Vicens: het ‘huis waar het allemaal begon voor Gaudí’

Het eerste huis dat Gaudí ooit ontworpen heeft, de Casa Vicens in de Carrer de les Carolines, is sinds enkele jaren in handen van de Andorraanse MoraBanc. Deze bank heeft het plan opgevat om de woning vanaf Pasen 2017 als museum open te stellen voor het publiek. Nu al strijken er dagelijks honderden toeristen neer om de buitenkant van het gebouw te bewonderen. Vanaf volgend jaar zullen ze dus ook het interieur kunnen ontdekken.

Zomerverblijf met referenties naar de natuur

Na Gaudí’s afstuderen in 1878 was de Casa Vicens het eerste project waar de toen al veelbelovende jonge architect zich op stortte. Het huis is een zomerverblijf voor tegelfabrikant Manuel Vicens en zijn familie. Casa Vicens is een erg kleurrijke woning met veel referenties naar de natuur. Ook het veelveeldig gebruik van tegels springt in het oog. Vicens wilde zijn eigen vakantiewoning dan ook gebruiken als visitekaartje voor zijn tegelbedrijf.

In 2007 werd de woning te koop gezet voor 35 miljoen euro. Pas in 2014 vond ze met de MoraBanc een koper. Casa Vicens staat als sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo